Atenție, vine epoca partidelor de buzunar!

279
Atenție, vine epoca partidelor de buzunar! - aatentie-vine-epoca-partidului-d-1698152346.jpg

Articole recomandate

În decurs de 33 de ani, românii au trecut de la cultura transportului auto în comun la cea a transportului cu automobilul personal. Tot mai mulți dintre ei renunță la garsonierele și apartamentele din blocuri, pe care se sprijină cultura locuitului în comun, în favoarea locuințelor individuale: case, vile și palate.

Cultura politică a suferit, și ea, o transformare extraordinară. Iată că, de la extrema partidului unic, care a condus destinele țării până la Revoluția din Decembrie 1989, s-a ajuns la un număr de 190 de partide politice, care funcționează legal în România și care au beneficiat de subvenții de la bugetul de stat în anul 2021.

Societatea politică este din ce în ce mai fărâmițată și, dacă lucrurile vor continua pe această traiectorie, nu va trece mult timp și fiecare român va avea propriul partid politic. Subvențiile acordate partidelor, de la bugetul de stat, reprezintă principalul motor al acestei tendințe de dispersare a energiilor politice.

x x x

Cât de corect sunt utilizate fondurile primite de partidele politice de la statul român aflăm din raportul nr. 5788/2023 al Autorității Electorale Permanente, publicat în Monitorul Oficial nr. 412 din 15 mai 2023.

Departamentul său de control a verificat, în anul 2022, activitatea celor 190 de partide politice care funcționează legal în România și care au beneficiat de subvenții de la bugetul de stat în anul 2021.

Un număr de 164 dintre aceste partide, „care luptă din greu pentru a impune domnia legilor pe pământul românesc”, au fost prinse cu cioara vopsită în privința modului în care utilizează banii proveniți din taxele și impozitele achitate de contribuabilii români, fiind sancționate contravențional. 66 dintre ele au scăpat ușor, cu un simplu avertisment. În schimb, 98 de partide au primit amenzi variind între 15.000 și 50.000 de lei, însumând 3,555 de milioane de lei. De la 21 de partide a fost confiscată o sumă totală de 414.418,99 de lei.

Pe lista partidelor verificate și sancționate contravențional, alături de marile formațiuni politice, de talie națională, figurează unele de respirație regională sau locală, dar și partide ce reprezintă o serie de categorii sociale sau profesionale.

Iată câteva exemple de partide locale și sancțiunile cu care au fost „premiate”:

- Partidul Inițiativa Pătârlagele (avertisment);

- Partidul Mândri că suntem Arădeni (amendă 50.000 de lei);

- Partidul Sebeșul Verde (amendă 50.000 de lei);

- Partidul Băcăuanilor (avertisment);

- Partidul Gorjenilor (amendă 15.000 de lei);

- Partidul Alianța Albeștii de Argeș (amendă 15.000 de lei);

- Partidul Pact pentru Galați (avertisment);

- Partidul Brăila Nouă (amendă 50.000 de lei);

- Partidul Banatul (amendă 50.000 de lei);

- Partidul Botoșănenilor (amendă 50.000 de lei).

În județul Constanța au fost sancționate:

- Partidul Eforie Rom (amendă 15.000 de lei);

- Partidul Constanța Altfel (amendă 15.000 de lei);

- Partidul Mișcarea pentru Medgidia (amendă 15.000 de lei);

- Partidul Costineștiul Unit (amendă 15.000 de lei).

Printre formațiunile politice care se adresează unor categorii sociale și profesionale și care au fost sancționate se numără:

- Partidul Național Agrar (amendă 50.000 de lei);

- Partidul Forța Pensionarilor (amendă 50.000 de lei);

- Partidul Agricultorilor din România (amendă 15.000 de lei);

- Partidul Mișcarea Verzilor - Democrați Agrarieni (amendă 50.000 de lei);

- Partidul Asociația Femeilor din România (avertisment);

- Partidul Oamenilor Credincioși (amendă 15.000 de lei);

- Partidul Artiștilor, Muzicienilor, Scriitorilor și Sportivilor (avertisment);

- Partidul Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor (avertisment);

- Partidul Social Democrat al Muncitorilor (avertisment).

Piața politică are o ofertă doctrinară largă: partide de centru, de dreapta și de stânga. Doctrina comunistă este promovată de două formațiuni politice „care au călcat pe bec”:

- Partidul Comunist Român Secolul XXI (avertisment);

- Partidul Comuniștilor actual Comuniștii (Anti-Marxiști) - (amendă 15.000 de lei).

O serie de alte partide s-au înființat sub flamura unui obiectiv restrâns. Este și cazul Partidului Pirat din România (amendat cu 15.000 de lei), care, conform statutului, dorește „să modificăm legislația la nivel mondial pentru a înlesni dezvoltarea societății informaționale, caracterizate prin diversitate și deschidere.”

x x x

Stau și mă gândesc, stimați cititori, dacă n-ar fi cazul să-mi înființez propria formațiune politică, pentru a încasa generoasele subvenții de la stat. Mă tem să nu mi-o ia înainte ceilalți 19.053.814 conaționali (câți au ieșit la recensământul din 2021) și să rămân cu buza umflată: fără partid de buzunar și, mai ales, fără bani.

Ion TIȚA-CĂLIN



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2508 secunde