Moment aniversar. Revista "Ex Ponto" luminează de 20 de ani cerul culturii dobrogene

23058
Moment aniversar. Revista

Articole recomandate

Prestigioasa revistă „Ex Ponto - text, imagine, metatext”, editată la Constanța, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, a împlinit două decenii de existență neîntreruptă. Fondată în 2003 de regretatul Ioan Popișteanu, Ovidiu Dunăreanu, Paul Prodan și Olimpiu Vladimirov, „Ex Ponto” a adunat în jurul ei scriitori și universitari valoroși, colaboratori de prestigiu din țară și străinătate.

Îngrijite de scriitorul și redactorul șef Ovidiu Dunăreanu, cele 78 de ediții apărute până în prezent strălucesc prin semnăturile de prestigiu găzduite, prin calitatea materialelor prezentate, prin varietatea tematică și prin ținuta grafică de excepție.

„Ex Ponto” ocupă un loc de prim rang în ierarhia revistelor culturale din România. Aprecierea îi aparține Asociației Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare (ARIEL). În cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, desfășurată pe 5 iunie 2023, ARIEL i-a decernat revistei din cetatea Tomisului premiul pentru anul 2022.

Ediția cu numărul 78 marchează momentul aniversar prin articolul „Revista Ex Ponto – douăzeci de ani de apariție”, semnat de scriitoarea Anastasia Dumitru. Autoarea trece în revistă principalele momente din istoria publicației, prezentând personalitățile care au contribuit la întemeierea ei, cele ce i-au dat trup și viață de-a lungul celor două decenii de existență, făcând din ea steaua culturii Dobrogene.

„Ex Ponto a construit punți (inter)culturale și (inter)naționale, a favorizat cunoașterea literaturii noastre și a celei universale, prin traduceri. Profesorii universitari constănțeni au fost de la început colaboratorii publicației, promovând-o în cercurile academice și în rândurile studenților. Revista condusă de Ovidiu Dunăreanu a găzduit scrierile unor autori balcanici: bulgari, sârbi, turci, albanezi, macedoneni, demonstrând deschiderea și buna înțelegere a acestui mozaic interetnic, aflat sub semnul lui homo balcanicus” – afirmă Anastasia Dumitru.

Sumarul revistei răspunde tuturor preferințelor

Ediția aniversară strălucește prin bogăția tematică și prin semnăturile de prestigiu. Iată, rubrica „Literatura sud-estului românesc. Aniversări” este dedicată împlinirii a 95 de ani de la nașterea istoricului, criticului literar și poetului Enache Puiu (1928 – 2005). Sub semnătura sa sunt prezentate articolele „Glose la specificul dobrogean” și „Poezia mare se citește cu ochelari și de mai multe ori – dialog cu Ovidiu Dunăreanu”.

Din sumarul revistei reținem:

- Eseul „«Moromeții» - seninătate și tragism”, semnat de Titi Damian;

- Cronicile literare dedicate scriitoarei Mihaela Albu de colegii de breaslă Ana Dobre și Stan V. Cristea;

- La rubrica „Istorie și eseistică literară”, este prezent Gabriel Rusu cu un fragment din volumul „Constanța. Gramatica rememorării”;

- Gheorghe Filip aduce în atenția cititorilor conflictul dintre generații în cadrul rubricii „Stări de spirit”;

- Rubrica „Poezie” cuprinde creații ale poeților Lucia Cuciureanu, Florina Zaharia, Liviu Capșa, Sorin Roșca, Șerban Codrin, Costel Bunoaica și Viorel Dinescu;

- În cadrul rubricii „Proză” îi găsim pe: Ștefan Mitroi cu povestirea „Mirese zburând”; Ovidiu Dunăreanu cu un fragment din viitorul roman „Bucuria aducerii-aminte”; Constantin Cioroiu cu „Magicianul”; Liviu Lungu - „Poate poveste: despre aventura unei doamne”; „Ernesto Mihăilescu cu „Ioan Afâței merge mai departe”;

- Despre „Poeții din Levant”, Dan Anghelescu consemnează în cadrul rubricii

„Poezia sud-estului european”;

- În cadrul rubricii „Traduceri din poezia sârbă contemporană”, poetul Gojko Božović este prezentat și tradus de Slavomir Gvozdenovici și Lucian Alexiu;

- La rubrica „Arheologie”, Radu Petcu prezintă o „Scurtă introducere în istoria antică a Dobrogei: primele incursiuni ale romanilor la Gurile Dunării”;

- Angela Anca Dobre semnează articolul „Dobrogea după 1978. Viața social-politică, economică și culturală”;

- Iar în cadrul rubricii „Constanța pagini de arhivă”, Constantin Cheramidoglu scrie despre „«Prietenii» lui Ovidiu la Constanța”.

După cum puteți constata, stimați cititori, revista constănțeană uimește prin diversitatea domeniilor abordate: proză și poezie, traduceri, note de lectură, istorie și arheologie, arte plastice, balcanistică și multe altele. Cititorii descoperă în „Ex Ponto” înaltul spirit creator al Dobrogei, credința ei în frumos și armonie, miracolul creației literare, artistice, o tablă a valorilor spirituale.

Ion TIȚA-CĂLIN



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9751 secunde