Spiritul creator al Dobrogei luminează sărbătorile de iarnă cu o nouă ediție a revistei "Ex Ponto"

1116
Spiritul creator al Dobrogei luminează sărbătorile de iarnă cu o nouă ediție a revistei

Articole de la același autor

A ieșit de sub tipar numărul 74 - 75 al prestigioasei reviste „Ex Ponto - text, imagine, metatext”. Editată la Constanța, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, publicația a ajuns în cel de-al 20-lea an de existență.

Fondată în 2003, de regretatul Ioan Popișteanu, Ovidiu Dunăreanu, Paul Prodan și Olimpiu Vladimirov, „Ex Ponto” a adunat în jurul ei scriitori și universitari valoroși. Îngrijite de scriitorul și redactorul șef Ovidiu Dunăreanu, cele 75 de ediții apărute până acum strălucesc prin semnăturile de prestigiu găzduite, prin calitatea materialelor prezentate, prin varietatea tematică și prin ținuta grafică de excepție.

Rubrica „Actualitatea literară” deschide noua ediție a revistei, prezentând un eveniment memorabil petrecut în străvechea cetate a Tomisului: în ziua de 20 octombrie 2022, Universitatea „Ovidius” Constanța i-a conferit academicianului Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, titlul de Doctor Honoris Causa. În laudatio închinat sărbătoritului, profesorul univ. dr. habil Angelo Mitchievici afirmă: „În istoria literaturii române, Nicolae Manolescu ocupă un loc privilegiat alături de marii istorici, teoreticieni și critici literari, Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, G. Călinescu și Tudor Vianu, atât prin anvergura operei, cât și prin caracterul ei fondator. Asemenea lui Eugen Lovinescu și G. Călinescu, Nicolae Manolescu este autorul uneia dintre capodoperele istoriei literare românești, «Istoria critică a literaturii române. Cinci secole de literatură», publicată în prima ediție în 2008.”

Marii sărbători, din 14 noiembrie, a ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră, scriitorul Ovidiu Dunăreanu i-a dedicat, sub titlul „Cu Dobrogea în suflet”, un adevărat poem în proză, care se încheie astfel: „Tărâmul de azur seducător al Dobrogei mă ține de o viață și pe mine într-o captivitate statornică. De el îmi sunt legate, cu tot ce au esențial, făptura, viața mea. Și nici nu mai știu dacă, în afara orizonturilor lui diafane, ce urcă la cer, ele ar mai putea avea vreun sens. Între vastele-i oglinzi, o stare intensă de minunare îmi devorează neliniștile și-mi potolește nevoia de puritate și profunzime, nevoia de autodefinire. Ispita năvalnică de a-i trăi cu fervoare splendorile văzute și nevăzute își află în mine suprema împlinire. Și poate niciodată ca în acele clipe nu mă simt atât de fericit, nu sunt atât de aproape de miezul inefabil al lucrurilor.”

Gheorghe Filip este prezent în paginile revistei cu eseul „Vinovatul”, care aduce în atenția publicului destinul scriitorilor și al cărților într-o lume în care numărul cititorilor a scăzut dramatic, iar cititul nu mai este „cea mai de folos zăbavă”. La rândul său, Dan Anghelescu semnează eseul „„Pandem(on)ia și (des)ființările ei culturale”, o analiză profundă privind fenomenul regresiei culturale în societatea românească contemporană. „S-ar părea că, după trei decenii de post-comunism, fenomenul pe care-l numim cultură (inseparabil legat de artă și învățământ) aproape a dispărut din sfera de preocupări a actualității noastre”, notează autorul.

La rubrica „Interviu ex ponto”, Corina – Mihaela Apostoleanu dialoghează cu Thanas Medi, un scriitor născut în Albania, care trăiește de trei decenii în Grecia.

La fel ca în fiecare ediție a revistei, poezia este bine reprezentată și de această dată, printre semnături numărându-se cele ale poeților: Lucian Alexiu, Viorel Dinescu, Șerban Codrin, Sterian Vicol, Gabriel Chifu, Liviu Ioan Stoiciu, Sorin Roșca, Octavian Mihalcea, Daniela Andronache și Dana Arhip.

Prozatorii sunt prezenți cu lucrări interesante Iată: George Dacid semnează povestirea fantastică „Rug/ă”; Hanna Bota publică fragmentul „Trei femei, cu mine patru”, dintr-un roman în curs de apariție; Constantin Arcu prezintă capitolul „Firma de pază”, din romanul „Tramvaiul 13”; iar Elena Netcu delectează cititorii revistei cu fragmentul „Iubire în Valea lui Begu”, din romanul „Pași spre Infern”.

La rubrica „Imagine”, Ana Amelia Dincă realizează o adevărată expoziție a sentimentelor marine ce i-au fost trezite de lucrările artiștilor plastici: Răducu Marin, Florian Mihăilescu, Alexandru Paraschiv, Nicu Dumitrescu și Constantin Grigoruță.

Clubul Umoriștilor Constănțeni participă, la această nouă ediție a revistei „Ex Ponto”, cu o cronică a lansării volumului colectiv „Terapie intensivă cu Satiră și Umor” și cu o selecție de epigrame ascuțite brici și pline de haz, semnate de Ionuț – Daniel Țucă.

Revista constănțeană uimește prin diversitatea domeniilor abordate: memorialistică, note de lectură, folcloristică, istorie, balcanistică, festivaluri de poezie și altele. Cititorii vor descoperi în „Ex Ponto” înaltul spirit creator al Dobrogei, credința ei în frumos și armonie, miracolul creației literare, artistice, o tablă a valorilor spirituale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4894 secunde