Via Transilvanica poate fi parcursă și virtual. Google a digitalizat 900 din cei 1.400 de kilometri

432
Via Transilvanica poate fi parcursă și virtual. Google a digitalizat 900 din cei 1.400 de kilometri - via-1698152804.jpg

Articole de la același autor

Toți pasionații de călătorii, drumeții, dar și cei care vor să descopere România din orice colț al lumii pot explora virtual cel mai lung traseu din România. Vorbim de Via Transilvanica, un traseu turistic de 1.400 km, care pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin.


Via Transilvanica este un proiect ce a fost inițiat în anul 2018, anul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Conform datelor publicate pe site-ul oficial al proiectului, traseul traversează zece judeţe (Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin şi Mehedinţi) şi e împărţit în şapte ţinuturi cultural-istorice: Bucovina, Ţinutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. Este un traseu dedicat celor care iubesc drumeția, natura și sportul. Și care se străbate la pas sau cu bicicleta.


Via Transilvanica e ca El Camino din Spania, sau trasee naturale, precum Appalachian Trail din Statele Unite. Iar pentru cartografierea a 900 de km din cei peste 1400 de km cât are traseul în total, Google a apelat la un sportiv de anduranță care a pedalat cei 900 de km într-o lună. Acesta a făcut traseul cu ajutorul unei triciclete ce a fost dotată cu o cameră specială.


Via Transilvanica este un proiect al asociației Tășuleasa Social, de care se ocupă Alin Ușeriu.
Prezent la evenimentul de lansare, acesta a spus că proiectul „înseamnă un univers rural și un patrimoniu natural excepțional, trecând prin 2000 de ani de istorie, cultură și diversitate”.


Despre digitalizarea traseului, Alin a precizat că parteneriatul cu Google „oferă acestui proiect o deschidere către toate persoanele conectate la internet și fiecare poate să-și construiască propria lui vizită pe Via Transilvanica”, potrivit libertatea.ro


Elisabeta Moraru, country director Google Romania, a ținut să precizeze că „de peste 10 ani, Google Street View ajută oamenii să exploreze virtual locuri incredibile din România, de la Transfăgărășan și faimosul Castel Bran, la canalele Deltei Dunării sau sălile Salinei Turda”. Iar odată cu acest nou proiect „invităm pasionații de drumeții, natură, cultură și istorie să pornească într-o călătorie digitală de-a lungul României”, fiind vorba despre „un drum care unește și aduce în prim plan locuri, oameni și povești autentice”.


De precizat că la finalul lunii septembrie, Via Transilvanica a câștigat Premiul Publicului la ediția 2023 a European Heritage Awards, eveniment organizat de Europa Nostra, cea mai mare și importantă rețea dedicată patrimoniului din Europa, în parteneriat cu Comisia Europeană.


La evenimentul oficial de lansare al digitalizării traseului a participat și Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Aceasta a declarat: „Fiind pasionată de drumeţie, îmi propun ca în viitorul apropiat să parcurg o cât mai mare parte din traseu”. Adăugând că „această posibilitate de a parcurge în Street View cea mai mare parte a traseului este un exemplu excelent cu privire la modul în care tehnologia ne poate face viaţa mai uşoară şi contribuie la dezvoltarea turistică, culturală, economică a unei regiuni”.


Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet a fost prezent la evenimentul de lansare și-a ținut să precizeze că „accesul în pădurile din România, prin legislaţia existentă şi prin legislaţia viitoare pe care urmează să o propun, nu va fi îngrădit nicio secundă”. Despre digitalizarea a 900 de kilometri din traseu ministrul a pus că „este vorba despre emoţii, despre suma sentimentelor pe care acei oameni care parcurg fiecare metru din cei 1.400 km le trăiesc”, dar și că „avem încă unele dintre cele mai valoroase din punct de vedere ecologic, unele dintre cele mai vechi şi cele mai sănătoase păduri din Europa”.


Conform organizatorilor, traseul din Via Transilvanica este semnalizat cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare kilometru se găseşte o bornă din andezit sculptată individual.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7512 secunde