Clădirea abandonată de la Grădiniţa nr. 47, ignorată de autorităţi! „Se va analiza situația!”

923
În plină criză de locuri în creşele din Constanţa, autorităţile locale nu au un plan concret cu clădirea nouă a Grădiniţei nr. 47, ridicată şi abandonată de ani de zile. Imobilul cu două etaje ar fi putut primi măcar o parte din cei aproape 300 de copii care nu vor prinde un loc în această toamnă şi pe care părinţii vor fi nevoiţi să îi ducă la privat sau să îi lase cu bone. Însă, primăria încă nu s-a hotărât ce să facă cu el.





Purtată prin instanţe ani la rând, clădirea nouă a Grădiniţei nr. 47 „Lumea poveştilor” de pe strada Solidarităţii din Constanţa a scăpat, în sfârşit, de litigii şi poate fi pusă la dispoziţia populaţiei. Neterminat la exterior şi nefinisat complet la interior, imobilul s-a degradat vizibil, însă, cu un plan concret şi o investiţie mai puţin consistentă decât cea necesară pentru cumpărarea altei clădiri, ar putea fi transformat, până la toamnă, în creşă. Asta în condiţiile în care solicitările din partea părinţilor sunt de două ori mai mari decât locurile disponibile.

„Locuim în cartier şi am depus dosarul de înscriere la creşă, însă ni s-a spus că sunt şanse mici să prindem un loc din septembrie. Poate pe parcurs, dacă vor mai fi părinţi care renunţă. Dar la momentul respectiv, care nu ştim când va fi, nu avem ce să facem cu cel mic. Cu încă un copil în clasa zero, care va merge la afterschool, pentru că nu are cine să îl ia de la şcoală, nu ne vom putea permite o creşă privată şi nici nu am găsit o bonă dispusă să stea cu amândoi, până venim noi de la serviciu. Văd această clădire în fiecare zi, cum stă goală, când ar putea să fie amenajată pentru a primi copii. Sunt sigură că sunt mulţi părinţi în situaţia noastră!”, ni s-a plâns Alina G., din cartierul Inel II.



Se degradează pe zi ce trece

Potrivit directorului Grădiniţei nr. 47, corpul nou cuprinde patru săli de clasă de câte 72 metri pătraţi, o sală de sport de 72 metri pătraţi, o sală de mese de 140 metri pătraţi, iar, la etajul al doilea, are o sală de consiliere de peste 100 metri pătraţi. În aceste condiţii, cel puţin patru grupe de copii ar putea încăpea în noua clădire. „Lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri şi nu a fost conservată adecvat. Clădirea nouă este în stadiu de degradare avansată. Apa a pătruns prin placă şi s-a prelins pe pereţi, distrugând şi pardoseala. Tâmplăria exterioară este executată 100% din PVC şi geam termopan, dar este aşezată doar pe spumă care, între timp, şi-a pierdut proprietăţile, geamurile sunt sparte. Instalaţia electrică a fost realizată parţial, tâmplăria interioară nu este montată, iar finisajele exterioare nu s-au executat”, ne-a declarat directorul unităţii de învăţământ, Elena Tega.



Este sau nu pe lista de priorităţi?

La solicitarea „Cuget Liber”, autorităţile locale au luat în atenţie imobilul, însă acestea nu ne-au transmis şi o decizie concretă în ce-l priveşte. „Având în vedere faptul că lucrarea de reabilitare şi extindere a Grădiniţei cu program prelungit nr. 47 «Lumea poveştilor» Constanţa a fost finanţată de către Ministerul Educaţiei Naţionale, şi nu de către unitatea administrativ teritorială, contractul de execuţie lucrări aferente imobilului mai sus menţionat a fost semnat de către unitatea de învăţământ în cauză şi operatorul economic, iar între părţi au existat pe parcursul anilor o serie de litigii soluţionate definitiv şi irevocabil în anul 2020. S-a solicitat unităţii de învăţământ documentaţia care a stat la baza lucrării de reabilitare şi extindere a Grădiniţei cu program prelungit nr. 47, urmând ca, la nivelul unităţii administrativ teritoriale să se analizeze şi să ia o decizie cu privire la demersurile necesare finalizării şi punerii în folosinţă a acestui imobil”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Constanţa.




Cu toate acestea, autorităţile nu precizează şi dacă imobilul se află pe lista priorităţilor municipiului. „În bugetul local aprobat pe anul 2021 sunt prevăzute fonduri pentru finanţare complementară, urmând ca acestea să fie alocate după cum va dispune ordonatorul principal de credite, în funcţie de prioritizarea lucrărilor a căror soluţionare impune urgenţă”, este specificat în adresa de la Primăria Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2805 secunde