Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a devenit dintr-un minister-spectacol, un slujitor al comunităților locale

217
Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a devenit dintr-un minister-spectacol, un slujitor al comunităților locale - dezvoltare-1687436386.jpg
Fostul ministru UDMR al Dezvoltării, senatorul Cseke Attila, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că în cei doi ani şi jumătate ai mandatului său, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a încetat să mai fie un minister spectacol şi a devenit o instituţie funcţională, un furnizor profesional de dezvoltare continuă şi stabilă a ţării într-o perioadă dificilă, determinată de pandemia COVID-19, războiul din Ucraina şi criza energetică.


„Eu mi-am dorit foarte mult ca acest minister să nu mai fie un minister-spectacol. În anumite perioade, conducerea acestui minister a făcut show mediatic şi spectacol la televizor, cu tăieri de panglici. Nu, acest minister trebuie să fie un furnizor constant, un slujitor al comunităţilor locale. Trebuie să facă investiţii în întreaga ţară şi ministrul să fie mai retras, dar să împingă lucrurile pentru ca să fie dezvoltare în toată ţara. La sfârşitul anului 2020, ministerul era nefuncţional pe majoritatea palierelor, avea structuri şi legislaţie învechită; în schimb, la predarea mandatului sunt concretizate schimbări legislative majore, au fost concepute şi lansate noi programe naţionale de investiţii, s-a instituit transparenţă în decizii şi în efectuarea plăţilor, iar în privinţa investiţiilor PNRR gestionate de către MDLPA s-a atins un grad de contractare de 100%, fiind deocamdată, singurul minister cu acest rezultat”, a afirmat Cseke Attila, în conferinţa de presă în care a prezentat un bilanţ detaliat al mandatului său.


El a afirmat şi că MDLPA a fost singurul minister care în perioada mandatului său nu a cerut şi nu a beneficiat de suplimentări de posturi pe partea de execuţie, mai mult decât atât, au fost pierdute structuri şi posturi în favoarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), informează Agerpres.


Cu toate acestea, a subliniat el, MDLPA a pornit patru mari programe de investiţii multianuale: Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" (65 miliarde de lei), Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - PNRR componentele 5, 10, 11 şi 15 (36 miliarde de lei), Programul guvernamental de construire de creşe "Sfânta Ana" (3,7 miliarde de lei) şi Programele de consolidare de risc seismic (Legea nr.212/2022, OUG nr.7/2023, "Şcoli sigure şi sănătoase" respectiv OUG nr. 49/2023, programul de consolidare a spitalelor "Mihail Cantacuzino") în valoare totală de 100 de miliarde de lei.


Potrivit lui Cseke Attila, partea legislativă a activităţii ministerului "a fost regândită din temelii", multe segmente cunoscând reforme ample, ce trebuie implementate în continuare.


Prima lege a zonelor metropolitane din România (Legea nr. 246/2022) şi actul normativ de reglementare a consorţiilor administrative (Legea nr. 375/2022) au adus, pentru prima dată în legislaţia ţării, forme de colaborare noi şi eficiente între autorităţile administraţiei publice locale.


Adoptarea de către Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei a Recomandării CPLRE 494(2023) privind monitorizarea aplicării Cartei Europene a Autonomiei Locale în România a consemnat cel mai favorabil document pe tema funcţionării administraţiei publice locale pe care l-a obţinut vreodată ţara noastră.


Pe partea de lucrări publice, "domeniu neglijat mult timp, au fost adoptate reglementări care au contribuit decisiv la depăşirea fenomenului creşterii preţului materialelor de construcţii (OG nr. 15/2021 şi OUG nr. 47/2022), fiind salvate nu mai puţin de 6.328 de contracte", a precizat fostul ministru.


"Normativele de construcţii - majoritatea elaborate în perioada anilor '90 sau de dinainte - au fost revoluţionate, fiind adoptate până la finalul perioadei bilanţului 32 de noi normative, din cele 40 promise până la sfârşitul anului 2024 (un normativ fiind încă pe circuitul de aprobare, iar alte şapte în stadiu avansat de elaborare). Examenul de experţi şi verificatori a fost reorganizat din temelii, pentru a răspunde nevoilor societăţii, respectiv pentru a se elimina disfuncţionalităţile majore constatate în anii anteriori mandatului", a afirmat Cseke.


MDLPA a promovat şi investiţii strategice pentru sistemul de cercetare a României, aşa cum este construirea Centrului pentru Optică de Mare Putere, o investiţie cu cea mai înaltă tehnologie pe domeniul laserului de mare putere de la Măgurele.


Pe perioada supusă bilanţului, cât timp a gestionat Programul Operaţional Regional, MDLPA a dublat absorbţia fondurilor europene de la 34% la 68%, şi a depăşit în ambii ani, 2021 şi 2022, ţinta de dezangajare, a afirmat fostul ministrul UDMR.


De asemenea, au fost achiziţionate de către MDLPA mijloace de transport cu emisii zero pentru 24 de unităţi administrativ-teritoriale: 52 de troleibuze, 78 de tramvaie şi 288 de autobuze electrice.


De asemenea, a fost singurul minister care a încheiat 100% din contractele de finanţare (de fapt, cu supracontractare procentul este de peste 125%, însumând finanţare totală de 7,3 miliarde de euro); a avut cel mai mare număr de jaloane pe anul 2022: 29 de jaloane, toate realizate şi a finalizat prima investiţie din fondurile PNRR alocate României (creşa de la Fălticeni).


Procedurile de implementare ale Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) au fost eficientizate, în perioada mandatului fiind finalizate 3.187 de obiective de investiţii, ajugându-se la un total decontat de 39,7 miliarde de lei.


Programul naţional de investiţii "Anghel Saligny" este cel mai mare program de investiţii al României de după 1989, cu un buget de 65 miliarde de lei. Programul corespunde principalelor provocări investiţionale pentru infrastructura de bază a comunităţilor locale: alimentarea cu apă şi sistem de canalizare, reabilitarea/modernizarea drumurilor de interes local şi introducerea/extinderea sistemului de gaze naturale. Pe primele două domenii, au fost aprobate până în prezent 4.681 de obiective de investiţii, fiind încheiate deja 1.446 de contracte în valoare totală de peste 16 miliarde de lei, a evidenţiat fostul ministru UDMR.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0216 secunde