Peste 20% dintre judecătorii Curții de Apel Constanța au ieșit la pensie în 2022

1850
Peste 20% dintre judecătorii Curții de Apel Constanța au ieșit la pensie în 2022 - fond-bilant-curtea-de-apel-1678905942.jpg

Articole de la același autor

Curtea de Apel Constanța s-a confruntat, în 2022, cu un nivel ridicat de pensionări. Acest aspect este punctat în bilanțul privind activitatea desfășurată de instanța de judecată; de altfel, „pensionarea masivă a unui procent de peste 20% dintre judecători”, alături de volumul de dosare, creșterea nivelului lor de complexitate și multiplicarea procedurilor impuse de noile reglementări din justiție au dus la creșterea volumului de muncă pentru judecători, și așa „încărcați” cu un număr considerabil de dosare.

Reprezentanții Curții de Apel Constanța au făcut public, în urmă cu puțin timp, raportul privind activitatea desfășurată pe parcursul anului 2022 la nivelul instanțelor de la malul mării. În primul rând, se impune remarcat faptul că Curtea de Apel Constanța se situează peste media națională în ceea ce privește volumul de cauze pe judecător. „Atât din punct de vedere al încărcăturii pe schemă, cât și al încărcăturii efective, Curtea de Apel Constanța se situează peste media națională în ceea ce privește volumul de cauze pe judecător, respectiv pe locul 2 din punct de vedere al dosarelor intrate pe judecător prezent și locul 3 raportat la schema completă, iar din punct de vedere al volumului efectiv de activitate, pe locul 3 pe judecător prezent și pe schemă”, se arată în raportul semnat de președintele instanței, judecător Alina Gabriela Jurubiță.

Prin urmare, și anul trecut, lucrătorii din justiție au fost supraîncărcați cu dosare, aspect la care a contribuit și faptul că au ieșit la pensie numeroși judecători.



Posturile rămase vacante, ocupate prin promovare și delegare


„În anul 2022 s-au pensionat nouă judecători din cadrul Curții de Apel Constanța, și anume: Nicolae Stanciu, Camelia Trifanov, Dan Iulian Năstase, Augustina Nistor, Luminița Marinela Dan, Laura Smarandi, Iulia Cezara Suciu, Mihaela Ganea, Carmen Duță. Alți doi judecători au plecat: Adriana Ispas – prin promovare la I.C.C.J și Diana Epure – prin transfer la Curtea de Apel București (de la data promovării la Curtea de Apel Constanța a fost detașată la C.S.M.). Posturile vacante de judecător au fost ocupate prin promovare efectivă la instanța superioară de către Octavia Lupașcu, Marilena Mircioi, Ștefania Pârlogea, Laura Suliam și Maria Timoașcă. Pentru bunul mers al activității de judecată au fost delegați judecători cu grad de Curte de Apel din cadrul Tribunalului Constanța: Claudia Bojin, Raluca Lupu, Crina Popescu și Veronica Tudor”, se mai arată în raportul menționat.

Iar plecarea judecătorilor a dus, indubitabil, la creșterea volumului de dosare pentru cei rămași pe baricade. „Nivelul de performanță individuală și organizațională este influențat, în egală măsură, atât de calitatea resursei umane care înfăptuiește justiția, cât și de existența unor scheme suficiente și echilibrate de personal. Sub acest aspect, volumul de dosare, creșterea nivelului lor de complexitate, multiplicarea procedurilor impuse de noile reglementări și lărgirea sferei atribuțiilor tuturor categoriilor de personal, alături de pensionarea masivă a unui procent de peste 20% dintre judecători, au generat supraîncărcarea volumului de activitate al personalului instanțelor. În ceea ce priveşte indicatorii de eficienţă şi operativitate ai instanţei în ansamblu şi pe secţii specializate, respectiv pe materii, în mod general, instanţa este caracterizată de indicatorul «eficient». Deși la nivel național există 10 Curți de Apel ce au indicatorul general «foarte eficient», se poate concluziona că, la nivelul acestei curți, rezultatul atins este unul bun, în condițiile în care încărcătura pe judecător efectiv în activitate situează instanța pe locul 3 național”, au mai punctat reprezentanții instanței constănțene.

Nici personalul auxiliar nu este suficient

Prin urmare, în 2023 se va analiza oportunitatea transferului a două posturi de judecător de la instanțele de circumscripție sau de la alte instanțe către Curtea de Apel Constanța.

De menționat că instanța constănțeană s-a confruntat, și în 2022, cu „problema inadecvării schemelor de personal auxiliar la dinamica și dimensiunea reală a volumului de muncă”. „Încadrarea în schema de personal, chiar dacă nu este completă, asigură un nivel rezonabil de funcţionalitate judiciară a instanţei şi de asemenea este caracterizată prin criteriul satisfăcător în ce priveşte încadrarea cu personal auxiliar şi funcţionari publici, apărând ca necesare o suplimentare a schemei în ce priveşte posturile de grefier, precum şi acoperirea unor deficienţe sistemice de încadrare vizând postul de registrator”, se mai menționează în bilanț.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.316 secunde