Cum vrea Guvernul să strângă bani pentru pensii

321
Cum vrea Guvernul să strângă bani pentru pensii - otvkmgizzdcxntbjmdg4yzlinjnkm2vl-1700055324.jpg

Articole de la același autor

Legea pensiilor a fost adoptată cu scandal în Senat si mai are doar un pas până la adoptare. După un conflict major între PSD si PNL, liderii coaliţiei dau asigurări că există bani pentru majorarea medie de 40%, pe care au promis-o pensionarilor. Asta în timp ce opozitia acuză că nu există nicio sursă de finanțare, iar majorarea de 40% ar fi doar o promisiune electorală înainte de alegerile de anul viitor. Dezbaterile din comisii și din plenul Senatului au fost marcate de tensiune și replici acide. Iată principalele momente.


Ştefan Pălărie, senator USR: Azi votăm o lege care dă bani din pix pensionarilor fiindcă banii reali nu există. Fie vă împrumutați și puneți țara în genunchi, fie vor crește taxele pentru mediul de afaceri. De ce nu ați scos pensiile speciale?? De acest 13,8% vor profita cel mai mult cei cu pensii speciale.


Claudiu Târziu, senator AUR: PSD înţelege că electoratul său va înghiți din nou gălușcă cu majorarea de 40%. Surpriza vine de la PNL care e pe tobogan și în disperare se agață de PSD. Liberalii fac ce vrea PSD deși spun că ei nu sunt de acord.


Florin Cîţu, senator PNL: Știu că e greu pentru cineva care a lucrat doar la reviste de cancan să înțeleagă cifrele și majorarea.


Lucian Romașcanu, Senatorul PSD: Spre deosebire de el eu mi-am luat treaptă a două de liceu, revistele pe care le-am condus aveau zeci de milioane de euro cifra de afaceri și dacă știe de ele înseamnă că le-a și citit.


Legea pensiilor a fost adoptată cu scandal, după aproape şase ore de dezbateri tensionate în Comisiile de specialitate. Proiectul va merge acum pentru dezbatere şi vot final în Camera Deputaţilor, dar există în continuare o mare controversă şi anume sursa banilor prin care Guvernul va reuşi să acopere sau nu majorările de pensii promise pensionarilor, notează observatornews.ro


Există lideri ai coaliţiei de Guvernare, voci din PNL, care spun că Guvernul nu-şi poate asuma în acest moment o majorare totală de 40% a pensiilor, după momentul recalculării, şi doar indexarea cu rat inflaţiei de 13,8%, începând cu 1 ianuarie.


Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au dat asigurări că negocierile politice ar fi clarificat sursa de finanţare, doar că aici avem lideri ai PNL, care spun că acela a fost doar un mesaj politic şi că, în realitate, Guvernul va găsi cu greu bani pentru majorări.
De altfel şi Ministerul de Finanţe a atras atenţia că aplicarea legii, în forma actuală, ar duce deficitul la peste 6% din PIB în 2025, că ar fi nevoie de reducerea cheltuielilor publice şi totodată de un nou pachet de măsuri fiscale
Deja au apărut lideri liberali care spun că PNL este gata să rupă coaliţia de guvernare, în cazul în care PSD va propune din nou în coaliţie majorarea taxelor şi impozitelor. Guvernul speră totuşi să acopere o parte din bani dintr-o colectare mai bună la bugetul de stat, adică din măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi din digitalizarea ANAF.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3811 secunde