Efectele temperaturilor neobișnuite asupra imunității noastre

204
Efectele temperaturilor neobișnuite asupra imunității noastre - viroze-1700053406.jpg

Articole de la același autor

A fost neobișnuit de cald în luna octombrie și la începutul lunii noiembrie. Au fost zile în care, în țara noastră, temperatura a urcat constant până la 20, 25 sau chiar 30 de grade. În mod obișnuit, lunile octombrie și noiembrie ar fi trebuit să aducă scăderea temperaturilor și să marcheze începutul sezonului de gripe și viroze. În mod normal, aceste luni constituiau perioada optimă pentru administrarea vaccinului împotriva gripei.

Cu toate acestea, sezonul rece se apropie cu pași mici, dar siguri. Odată cu răcirea vremii, care este o chestiune de timp, se înmulțesc și infecțiile respiratorii de sezon, virozele și gripele. Dacă în cazul virozelor nu avem, deocamdată, disponibil un vaccin care să ne scape de infecție, pentru gripă ne putem imuniza încă de pe acum. Ne putem feri de eventuale neplăceri înainte ca numărul de îmbolnăviri să crească. Adrian Marinescu, medic primar pe boli infecțioase, susține că nu se pune problema unui decalaj real al sezonului gripal și al pregătirii pentru acesta, în ciuda temperaturilor neobișnuit de ridicate in ultima perioadă.

„Pregătirea sezonului gripal se face înainte, ceea ce înseamnă că ne vaccinăm preventiv și o facem la nivel de populație într-un procent confortabil pentru a avea un sezon ușor. Și atunci, luna octombrie trebuia să fie punctul de început al campaniei de vaccinare împotriva gripei și să se continue în luna noiembrie”, transmite specialistul.

La cât timp după administrarea vaccinului el oferă protecție? Oamenii trebuie să știe că, dacă se vaccinează astăzi, vaccinul nu oferă protecție mâine.

„Eficiența maximă a vaccinului apare undeva la 10-14 zile după administrarea vaccinului, ceea ce înseamnă cu atât mai mult că pregătirea trebuie făcută încă din octombrie - noiembrie. Practic, din momentul administrării vaccinului, avem nevoie de încă două săptămâni pentru a se întâmpla ceea ce ne interesează: producția de anticorpi care să ne protejeze”, mai explică dr. Adrian Marinescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2942 secunde