Potrivit lui Emil Boc,

"Dacă nu luăm aceste măsuri drastice, vom ajunge într-o situație fatală"

1611
Premierul Emil Boc a susținut, ieri, de la Palatul Victoria, o videoconferin-ță pentru a-i informa pe prefecți, "direct și de la sursă", despre necesitatea măsurilor de austeritate care urmau a fi aprobate, tot ieri, de Executiv și pentru care Guver-nul își va angaja răspunderea în Parlament.
În debutul intervenției sale, primul ministru a vorbit despre "suprapunerea nefericită" a două crize majore: o criză internă a deficitului structural al României din ultimii 20 de ani, și accentuat în anii 2007-2008, și criza economică globală. "Cât timp cele două crize nu s-au suprapus, România a putut să evolueze, în fapt, furându-ne căciula în ultimii 20 de ani", a precizat primul-ministru.
Pe parcursul dezbaterilor, Emil Boc a reiterat faptul că aceste măsuri sunt absolut necesare întrucât România consumă mai mult decât produce. "Dacă nu luăm aceste măsuri drastice, vom ajunge într-o situație fatală", a subliniat el.
După ce a prezentat prestațiile sociale care vor scădea și le-a enumerat pe cele care se mențin în formula actuală, premierul a susținut că România nu se poate redresa fără finanțare externă și fără a lua măsuri aspre.
Premierul a mai prezentat măsurile de susținere a activității economice, precum și programul "extrem de dur" pentru combaterea evaziunii fiscale. La acest ultim capitol, șeful Executivului a declarat că unul dintre obiectivele acestui program este înființarea Registrului operatorilor intracomunitari în vederea combaterii evaziunii fiscale în domeniul TVA pentru operațiunile intracomu-nitare. Tot aici, Emil Boc a susținut instituirea unui control mai strict asupra modului de stabilire a sediului social/secundar, în vederea diminuării cazurilor în care societățile nu pot fi identificate la sediul indicat (firme "fantomă"). La acestea, se adaugă implementarea taxării inverse pentru livrările în interiorul țării de bunuri din categoriile cu risc ridicat de fraudă.

Fără sporuri salariale
Premierul Emil Boc le-a cerut prefecților să atace în contencios administrativ hotărârile de consiliu local emise de către unele primării prin care angajaților le sunt acordate sporuri salariale de 25%.
El a arătat că normele legislative actuale nu permit acordarea de sporuri și a apreciat că astfel de "șmecherii" sunt incorecte în raport cu ceilalți bugetari și cu posibilitățile financiare ale statului.
În cadrul videoconferinței, premierul a făcut apel și la reprezentanții administrațiilor locale să sisteze cheltuielile cu bunuri și servicii care nu sunt necesare în perioadă de criză și să prioritizeze investițiile. Potrivit lui, totalul acestor cheltuieli a crescut la nivel local, în primele patru luni ale acestui an, cu 13% față de perioada similară din 2009.
Și prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, a declarat că aceste măsuri "sunt singurele posibilități de a ieși din situația în care ne aflăm la ora actuală". "În următoarea perioadă, vom mediatiza măsurile care se vor lua, precum și modul lor de aplicare. Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, voi duce la îndeplinire măsurile care s-au impus", a mai precizat el.
În privința hotărârilor adoptate de consiliile locale constănțene, Claudiu Palaz a declarat că, în cursul acestei zile, va avea o ședință cu juriștii Prefecturii pentru a analiza toate inițiativele legislative de la nivel local ce vizează acordarea de sporuri salariale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Mai 2010
Stire din Cetățenești : "Radeți-le tupeul!"
Vineri, 21 Mai 2010
Stire din Cetățenești : Ca în povestea cu măgarul…
Pagina a fost generata in 0.4013 secunde