Decizie CCR privind căsătoriile între homosexuali, în România

208
2
Decizie CCR privind căsătoriile între homosexuali, în România - gaymenprotest-1474353401.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituțională urmează să decidă, azi, asupra excepției de neconstituționalitate ridicată de un cuplu de homosexuali asupra Codului Civil, care interzice recunoașterea în România a căsătoriilor persoanelor de același sex încheiate în străinătate, după ce inițial decizia a fost amânată în luna iulie.

Dosarul aflat pe masa judecătorilor Curții a fost deschis în urma unui proces intentat de cetățeanul român Relu Adrian Coman și de americanul Robert Clabourn Hamilton, care s-au căsătorit la Bruxelles în anul 2010. Cei doi contestă prevederea din Codul Civil care împiedică recunoașterea căsătoriilor persoanelor de același sex încheiate în străinătate.

"Ne-am căsătorit la Bruxelles și căsătoria pentru noi a fost o modalitate de reconfirmare a dragostei și a angajamentului pe care îl avem unul față de celălalt", a spus Adrian Coman, în momentul în care excepția de neconstituționalitate a ajuns la CCR.

Demersurile prin care cuplul Coman-Hamilton a solicitat recunoașterea relației de familie în vederea exercitării dreptului la libertate de circulație pe teritoriul Uniunii Europene au început la Inspectoratul General în anul 2013. Aflat într-o perioadă de șomaj, după ce i s-a încheiat contractual la Parlamentul European, Adrian Coman a încercat să găsească o soluție prin care să trăiască alături de soțul său și, astfel, a încercat să obțină dreptul de reședință pentru Robert Clabourn Hamilton în România. "Clai" Hamilton nu poate locui legal în România pentru perioade mai lungi de trei luni în calitate de membru de familie, deși este căsătorit cu un cetățean român.

În ședința din 20 iulie, CCR a amânatluarea unei decizii privind recunoaștea căsătoriilor.

Președintele Curții, Valer Dorneanu, a spus că nu a solicitat date suplimentare de la instituțiile statului, având în vedere că au fost depuse suficiente puncte de vedere, însă consideră că implicațiile decizie sunt mari și trebuie astfel ca decizia să fie luată după dezbateri mai ample.

Avocata cuplului de homosexuali căsătorit în Belgia și care cere recunoașterea căsătoriei lor în România, Iustina Ionescu, a argumentat în iulie în fața CCR că interdicția din Codul civil în acest caz este discriminatorie și aduce atingere dreptului la viață privată și familie, fiind bazată pe prejudecățile din societatea românească, scrie romaniatv.net



Comentează știrea

blackmarry
20 septembrie 2016
black and white

Romanul nici nu are cetatenie romaneasca.El face demersuri sa o primeasca.Americanul habar nu are despre Romania. Ce facem negociem cu tradatorii de tara pana ce am ajuns sa ne vindem constitutia,cultura si traditia la niste homo?Asa a ajuns Romania sa fie umiita de i doi indivizi? 22 de milioane de romani sa se aplece si sa sarute mainile unui tradator de tara?Celalalt partener nici nu vorbeste romaneste.Slabi si inapoiati sunteti romanilor 22 de milioane de romani sa fiti umiliti de homo?

familisti
20 septembrie 2016
casatorii gay

credem ca este bine sa se accepte casatoriile intre 2 persoane de acelasi sex,fara a tine seama de parerea bisericii ortodoxe (a se tine cont de faptul ca aceasta biserica=secta primeste miresele foarte decoltate si etc) asa vom ajunge oameni mai buni; mai greu cu infierea: care-i mama sau care-i tata?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1002 secunde