Eveniment unic în județ. Primăria Mihail Kogălniceanu păstrează tradiția "Botezului Cailor"

578
4

Articole de la același autor

Reprezentanții administrației publice din comuna Mihail Kogălniceanu au respectat și în acest an tradiția de Bobotează și au organizat, ieri, începând cu ora 12.00, "Botezul Cailor", o acțiune specială și unică în județul Constanța. 


Evenimentul este unul special pentru comunitate, astfel că o mulțime de localnici a fost prezentă în centrul comunei. Mai mult, pentru că s-a dus vestea și în alte localități despre acest obicei respectat în Mihail Kogălniceanu, oamenii au vrut să vadă cu proprii ochi spectacolul cailor și au venit în localitatea condusă de primarul Ancuța Belu. 


Cei prezenți au fost întâmpinați cu vin fiert și, la început, au ascultat muzică populară pentru a sărbători așa cum se cuvine Boboteaza. 


Tradiția spune că, de Bobotează, animalele trebuie stropite cu apă sfințită ca să fie bune la muncă și sănătoase tot anul, astfel că unul dintre preoții din localitate s-a ocupat în mod special de acest obicei. 


"Comuna noastră este una dintre puținele în care s-a păstrat vie tradiția Botezului Cailor în ziua de Bobotează. Evenimentul este unul special pentru comunitate, deoarece caii sunt botezați să fie sănătoși tot anul. Proprietarii îi gătesc frumos cu motocei colorați și alte podoabe, după care sunt botezați, iar apoi participă la concursuri hipice", a spus preotul din localitate. 


Cu toate că afară ploua, 40 de persoane s-au înscris la concurs și au participat la competiție. În ceea ce privește concursul cailor, în cadrul acestuia au avut loc mai multe probe, respectiv, s-au premiat "Frumusețea cailor", "Atelajele" și "Viteza". 


"Nu puteam să renunț să particip la proba de viteză chiar dacă afară plouă și este puțin mai greu să te concentrezi. Este o tradiție pe care o păstrăm de la bunicii și părinții noștri și vrem să fie preluată și de copiii noștri. Atunci când iubești animalele, faci totul cu pasiune fără să te mai uiți la vremea de-afară. Calul pe care am călărit este al unchiului meu, Florin Bonea, care a decedat în 2014, în urma unei crime. Este un cal foarte bun, un animal frumos, care a luat trei ani la rând premiul întâi la această probă. La fel am luat și acum și sper ca unchiul meu să fie mândru de mine și de căluțul său", a declarat câștigătorul probei de viteză a cailor. 


Premii - diplome și bani 
Și pentru că a fost vorba de un concurs așteptat de mult timp, primarul Ancuța Belu a acordat premii ce au constat în diplome și bani. 


"Botezul Cailor a devenit o tradiție la noi în comună, astfel că și în acest an am pregătit mai multe premii. În acest an, sărbătorim o nouă ediție, iar caii sunt frumoși. Le doresc atât proprietarilor, cât și animalelor multă sănătate și spor la muncă în noul an", a declarat primarul Ancuța Belu. 


Astfel, pe lângă diplome, câștigătorii locului întâi au primit și câte 500 de lei, pentru premiul doi s-a acordat suma de 400 lei, cei care s-au clasat pe locul trei au primit câte 300 lei, iar cei care au luat mențiune au primit câte 100 de lei. Mai mult, toți participanții au primit câte 50 de lei ca premiu de consolare. 


Comentează știrea

m
7 ianuarie 2016
m

Totul pentru tigani,continuati tiganizarea Dobrogei.

O
7 ianuarie 2016
pla

Vai de capul vostru daca si asta e subiect de lauda, fgm de pr0sti, altii construiesc trenuri pe levitatie magnetica care merg cu 500 km/h, autostrazi si voi va laudati cu botezul cailor.

nea popica
7 ianuarie 2016
competitie

In acest an, din pacate, nu a participat la competitie armasarul Muresean dupa care tanjesc inca multe gloabe din Kogalniceanu!

ana
7 ianuarie 2016
foarte frumos

Felicitari organizatorilor, e bine cand nu ne uitam traditiile si radacinile!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 5.2386 secunde