Sărbătoarea Bobotezei

Mare grijă, astăzi! Luați aminte la aceste superstiții

333
Mare grijă, astăzi! Luați aminte la aceste superstiții - bobo-1452014857.jpg

Articole de la același autor

Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creștine importante și este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să pășească în viața publică. De aceea, Biserica mai numește Boboteaza și "Arătarea Domnului", "Dumnezeiasca Arătare" sau "Epifania". Această din urmă denumire provine din limba greacă și înseamnă "arătare", "des-coperire", "revelare". 


În Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Nașterea Domnului era cinstită în aceeași zi cu Botezul, la 6 ianuarie. Așadar, nu este voie să lenevim, Boboteaza fiind recunoscută și ca sărbătoarea reînnoirii sufletului creștinesc. Este momentul în care credinciosul își reia activitatea normală. 


În ziua de Bobotează se fac proorociri pentru noul an. Bătrânii spun că nu e bine să vorbești de rău sau să dorești necazul altuia, căci se va întoarce împotriva ta într-un timp pe care nimeni nu îl poate preconiza. Dacă locuiești la țară și ai fântână în curte, în ziua Ajunului este bine să nu bei apă până nu vine preotul cu crucea și apa sfințită.


Masa de Bobotează este foarte bogată, însă trebuie să mănânci cumpătat dacă nu vrei să ai probleme de sănătate tot anul. 


Ce să nu faci de Bobotează 
O parte din alimentele servite la masa de Bobotează nu se aruncă la gunoi, ci se oferă vacilor, porcilor și cailor din grajduri. Acest obicei este unul aducător de noroc și sănătate. 


Banii dați cu împrumut în ziua de Bobotează sunt bani pângăriți, iar certurile în familie duc la despărțire. 


Rufele nu se spală la nicio săr-bătoare importantă, căci aduce mult ghinion în case. 


Sărbătoarea Bobotezei este cu-noscută atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Romano-Catolică. Botezul Domnului este amintit încă din secolul al II-lea d.Hr. de Sfântul Clement Alexandrinul și în secolul al III-lea de Sfântul Grigorie Taumaturgul. 


De Biserica apuseană, Boboteaza a fost adoptată în secolul al IV-lea, fiind cunoscută și ca "Sărbătoarea celor trei magi". Tot atunci au fost despărțite cele două mari sărbători, 25 de-cembrie fiind data stabilită pentru prăznuirea Nașterii Domnului și 6 ianuarie pentru Bobotează.


Catolicii celebrează pe 6 ianuarie Epifania, care simbolizează anunțarea nașterii lui Hristos regilor magi, care au venit să-l vadă pe pruncul abia născut, aducându-i daruri, aur, smirnă și tămâie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4033 secunde