Guvernul și-a asumat răspunderea privind amânarea termenului pentru creșterea vechimii în vederea accederii la INM

138
Guvernul și-a asumat răspunderea privind amânarea termenului pentru creșterea vechimii în vederea accederii la INM - ytc3odrlzdnmyjzioduxotk4zdrhn2qx-1576151673.jpg

Articole recomandate

Guvernul Orban și-a asumat răspunderea, joi, în plenul reunit al Parlamentului, în ceea ce privește amânarea termenului pentru creșterea vechimii în vederea accederii magistraților la Institutul Național al Magistraturii (INM).

"Primul proiect de lege pe care Guvernul își angajează răspunderea este legea privind unele măsuri aplicabile în anul 2020 referitoare la concursul de admitere la INM. A trebuit să modificăm proiectul ca urmare a unor amendamente admise. (...) Dacă nu am fi luat această inițiativă, cu siguranță sistemul de justiție ar fi fost grav afectat, accesul cetățenilor la actul de justiție ar fi fost restrâns dramatic, iar disfuncționalitățile provocate în sistemul de justiție ar fi afectat grav sistemul de justiție", a spus premierul Ludovic Orban în plenul Parlamentului.

El a arătat că Guvernul a luat act de faptul că Parlamentul a adoptat prorogarea termenelor pentru pensionarea anticipată a magistraților și pentru trecerea de la completele de doi judecători la cele de trei.

"Ca urmare a adoptării de către Parlamentul României a acestor modificări, au fost formulate amendamente din partea domnului deputat Ioan Cupșa și a domnului senator Robert Cazanciuc. Am acceptat amendamentul înaintat de domnul deputat Ioan Cupșa și partea de amendament formulată de domnul Cazanciuc prin care am scos din corpul legii cele două articole care se referă la prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru pensionarea anticipată a magistraților și pentru trecerea de la completurile de doi la completurile de trei. Am păstrat în corpul legii articolul care se referă la vechimea necesară pentru concursul de admitere la INM și am respins amendamentul domnului senator Robert Cazanciuc", a explicat Orban.

El a arătat că articolul unic al legii are următorul cuprins: "Admiterea la INM în 2020, precum și formarea profesională inițială, examenul de absolvire a INM, stagiul și examenul de capacitate al auditorilor de justiție admiși la INM în anul 2020 se organizează și se desfășoară potrivit prevederilor articolelor 1-12 și 16 din OUG 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea profesională inițiată a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a INM, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și pentru modificarea și completarea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, legii 304/2004 privind organizarea judiciară și legii 317/2004 privind CSM, cu modificările ulterioare".

Constituția prevede la articolul 114 că Executivul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moțiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8682 secunde