Ministrul Aurescu a discutat cu omologul ceh despre susţinerea pentru Schengen, Parteneriatul Estic și Ucraina

174
Ministrul Aurescu a discutat cu omologul ceh despre susţinerea pentru Schengen, Parteneriatul Estic și Ucraina - aurescuschengen-1669823830.jpg
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o întrevedere cu omologul ceh, Jan Lipavsky, în marja Reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO de la Bucureşti, ocazie cu care au discutat despre rezultatele Cehiei la Preşedinţia Consiliului UE, aderarea României la spaţiul Schengen, viitorul formatului Parteneriatului Estic şi contextul actual generat de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina.

Conform unui comunicat de presă al MAE, Aurescu a mulţumit omologului ceh pentru participarea sa, la Bucureşti, nu doar la Ministeriala NATO, ci şi la Reuniunea Liderilor de la Munchen, pe care MAE român a găzduit-o şi co-organizat-o împreună cu Conferinţa de Securitate de la Munchen.


Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea României pentru Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene şi a salutat rezultatele înregistrate până în prezent de aceasta. În context, şeful diplomaţiei române a transmis aprecierea pentru sprijinul pe care Preşedinţia cehă a Consiliului UE l-a acordat şi continuă să îl acorde aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.

La rândul său, ministrul Jan Lipavsky a subliniat că ţara sa va continua să susţină pe deplin acest obiectiv de maximă importanţă pentru România. De asemenea, cei doi miniştri au discutat concret despre continuarea demersurilor pe acest dosar.

„A avut loc şi un schimb de vederi privind coordonarea relativă la viitorul formatului Parteneriatului Estic, în perspectiva reuniunii de lucru pe care ministrul Aurescu şi omologii ceh, polonez şi suedez o vor găzdui la Bruxelles pe această temă în marja reuniunii din decembrie a Consiliului Afaceri Externe, precum şi situaţia din Balcanii de Vest, cu accent pe situaţia din Kosovo”, arată MAE.


De asemenea, în cadrul discuţiilor, a fost evocat şi contextul actual generat de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina, fiind evidenţiată implicarea activă atât a României, cât şi a Cehiei în eforturile de la nivel european şi internaţional pentru sprijinirea Ucrainei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3542 secunde