Primarul Mariana Gâju, întâlnire cu ministrul Ligia Deca: "Școala trebuie să răspundă nevoilor fiecărui copil"

2533
Primarul Mariana Gâju, întâlnire cu ministrul Ligia Deca:

Articole de la același autor

La sfârşitul săptămânii trecute, o delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației, alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca și secretarul de stat, Sorin Ion. Întâlnirea a concentrat dezbateri pe baza Legii nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, care a intrat in vigoare începând cu data de 3 septembrie 2023.

Au fost discutate oportunitățile pe care reformele din noua Lege a învățământului preuniversitar le oferă elevilor din mediul rural, precum și despre demersurile pe care le face Ministerul Educației pentru elaborarea legislației secundare.

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a solicitat reprezentanților Ministerului Educației, întregirea normelor de lucru pentru personalul auxiliar (bucătar și administrator învățământ preșcolar), punând în discuție situația grădinițelor din comuna Cumpăna unde aceste posturi sunt cu jumătate de normă cu toate că bucătarul deservește 100 de copii, iar administratorul 186 de copii. De asemenea, s-a solicitat suplimentarea numărului de consilieri școlari, mai ales că în prezent există un singur astfel de post care deservește atât școala cât și două grădinițe, iar pentru numărul de 1400 elevi pe care îi are școala comunei Cumpăna, ar trebuie să existe 3 consilieri școlari.

În ceea ce privește norma profesorului consilier școlar este cunoscut faptul că nu există posturi cu normă întreagă la toate școlile cu personalitate juridică.

„Întâlnirea s-a concretizat în ideea că doar împreună putem face ca școala să răspundă nevoilor fiecărui copil, indiferent de zona în care acesta învață! Copiii din mediul rural au dreptul la o educație modernă, adecvată anului 2023. Copiii care învaţă în mediul rural trebuie să aibă aceleaşi şanse ca şi cei care învaţă în mediul urban. Nu avem personal auxiliar necesar în şcolile şi grădiniţele din Cumpăna. Şi lucrul acesta trebuie rezolvat mai repede. Sper că doamna ministru a înţeles ceea ce i-am cerut şi sper ca aceste probleme să se rezolve cât mai repede”, a declarat Mariana Gâju.

Din calitate de preşedinte al ACoR Constanţa, Mariana Gâju s-a implicat de foarte multe ori în problemele elevilor din mediul rural şi de cele mai multe ori a reuşit să le rezolve.

Întâlnirea cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, poate fi încă un semn că Mariana Gâju face tot posibilul pentru a îndrepta viaţa oamenilor de la sat, care, ştim că nu este extrem de dezvoltată.

De altfel, misiunea ACoR România este aceea de a se implica în viaţa oamenilor de la sate, iar acest lucru se întâmplă încă de la nivelul elevilor, pentru că o societate sănătoasă se formează începând cu familia, dar mai ales cu educaţia din şcoală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6978 secunde