Membrii Asociaţiei Comunelor din România s-au întâlnit la Constanţa. "Trebuie să intrăm în normalitate"

1039
Membrii Asociaţiei Comunelor din România s-au întâlnit la Constanţa.

Articole de la același autor

Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România, reprezentată legal de președintele Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, în parteneriat cu Camera de Conturi a județului Constanţa, reprezentată de Ioan Bobe, a organizat Reuniunea de Lucru Zonală, judeţele Vrancea, Brăila, Galaţi, Tulcea, Buzău și Constanţa, ce a avut ca scop stabilirea de proceduri comune, precum şi expunerea de bune practici în domeniu. Întâlnirea a avut loc vineri, începând cu ora 11:00, la sediul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” Constanţa.

„Acasă la noi, la Constanța, are loc prima reuniune de lucru zonală din România. Aceasta este între filialele județene ale Asociației Comunelor din România, camerele de conturi ale celor 6 județe din regiunea de Sud-Est, precum și reprezentanții departamentului serviciului de audit judiciar intern. Acestea au în misiune colaborarea cu Camera de Conturi a fiecărui județ în parte. Avem și un reprezentant al Ministerului Finanțelor, cel care a ajutat la constituirea acestor servicii de audit și unde mai departe prin parteneriate am colaborat cu ACoR. ACoR este reprezentată astăzi (n.r. vineri) la Constanța de președintele executiv Sergiu Țîra. Sunt colegi primari din Vrancea, Buzău, Brăila, Galați, Tulcea și bineînțeles Constanța. Este o reuniune de lucru. Scopul este acela de identificare a problemelor cu care se confruntă administraţia publică locală din România, din mediul rural. Trebuie să dezbatem aceste probleme, să le consultăm şi să identificăm soluţiile împreună cu reprezentanţii partenerilor noştri. Sunt proceduri de încasare a debitelor restante, proceduri care să poată să evite acţiunile din instanţă şi să nu cheltuim bani. Sunt modificări legislative pe care vrem să le supunem atenţiei şi sprijinului Curţii de Conturi a României, privind susţinerea acestor modificări. Exact cum au fost cele de rezolvare a restituirii impozitelor pentru turbinele eoliene, acolo unde comunele judeţelor noastre au avut încasări mari, pe care dacă ar fi trebuit să le restituim în final, ar fi pus lacătul pe uşă”, a declarat Mariana Gâju.

Ce teme de interes au fost discutate

Agenda întâlnirii a vizat următoarele teme de dezbatere: identificarea și dezbaterea aspectelor semnificative din activitatea UAT-urilor care pot obtura implementarea prevederilor legislative în vigoare, exemplificarea bunelor practici din colaborările Curții de Conturi a României cu Asociația Comunelor din România, respectiv identificarea zonelor de risc din activitatea de audit intern și stabilirea măsurilor ce trebuie luate pentru a beneficia de audit intern complementar eficient, în concordanță cu obiectivele instituției supreme de audit, stabilirea de checklist-uri necesare ordonatorilor de credite pentru verificări preliminare și stabilirea direcțiilor viitoare de control şi dezbaterea de proceduri pentru executarea veniturilor unităților administrativ-teritoriale, precum și stabilirea/întocmirea corectă și completă a listei de rămășită.

„Mă bucur să fiu aici, la Constanţa. Asociaţia Comunelor din România a organizat o primă întâlnire la nivel regional între reprezentanţii comunelor din regiunea de Sud-Est şi conducerea Curţii de Conturi, al cărei preşedinte este Mihai Busuioc. Această întâlnire a fost o premieră pentru că s-au pus la masă autorităţile locale, dar şi cele două instituţii principale care fac verificarea. Mă refer aici la Curtea de Conturi, care verifică modul în care sunt cheltuite fondurile publice şi dacă acestea sunt cheltuite conform principiilor cu eficacitate şi eficienţă şi transparenţă. Mai vorbim despre Auditul Judiciar Intern, care, atunci când vorbim de AcoR, îşi desfăşoară activitatea într-o singură modalitate, la nivelul asociaţiilor judeţene. Vorbim de asemenea şi despre coordonarea Unităţii Centrale din cadrul Ministerului Finanţelor. Cele două modalităţi de verificare a utilizărilor publice, în speţă auditul intern şi auditul public extern, au rolul de a preveni eventuale derapaje în cheltuirea fondurilor publice. Trebuie să se standardizeze procedurile care sunt utilizate la nivelul instituţiilor publice locale şi trebuie informați reprezentanţii acestora asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla. Administraţiile locale trebuie să înţeleagă că nu este bine să ajungem la partea de pedepsire. Este doar o intrare în normalitate”, a declarat şi Sergiu Ţîra, preşedintele executiv ACoR.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4761 secunde