Remus Negoi, proiect de lege pentru învățământ. "Posturile de profesori nu trebuie să fie blocate de funcţionari publici”

1200
Remus Negoi, proiect de lege pentru învățământ.

Articole de la același autor

Senatorul USR din Constanţa Remus Negoi a depus un nou proiect de lege împreună cu un coleg din Parlamentul României, Ştefan Pălărie, senator USR din Maramureş.

Proiectul face referire la sistemul educaţional din România, mai exact la cadrele didactice care deţin funcţii publice.

Conform propunerii legislative, aceste persoane pot activa în învăţământ pentru o perioadă de maxim 5 ani, după care să revină la funcţiile publice pe care le deţin sau să continue în învăţământ renunţând la calitatea de persoană publică.

Conform spuselor lui Remus Negoi, această modificare legislativă poate echilibra sistemul educaţional astfel încât să îl facă să fie cât mai funcţional şi echitabil.

Practic, senatorul spune că posturile de profesori ocupate de persoanele care deţin şi funcţii publice nu mai trebuie să fie blocate, aşa cum legea o permite în acest moment. În acest fel se dă şansa altor cadre didactice, care nu deţin funcţii publice, să îşi exercite dreptul la muncă şi să îşi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii.

„Modelele de tristă amintire Klaus Iohannis – Crin Antonescu, care și-au ținut blocate posturile de profesori timp de 27 de ani, respectiv 24 de ani, trebuie să dispară din școli! Am depus un proiect de lege, împreună cu colegul meu, senatorul Ștefan Pălărie, pentru limitarea dreptului de rezervare a postului didactic sau a catedrei, pentru persoanele care îndeplinesc funcții publice sau de demnitate publică, la o perioadă maximă de 5 ani. Reglementările în vigoare permit acestor persoane să își rezerve postul pe toată durata ocupării funcției respective și nu numai, iar acest lucru generează efecte negative asupra sistemului educațional. Blocarea pe termen nelimitat a unui număr semnificativ de posturi didactice de către politicieni determină dificultăți în organizarea și ocuparea catedrelor la nivelul unităților de învățământ. În lipsa unei limitări temporale clare, unitățile de învățământ sunt nevoite să apeleze la soluții temporare, care afectează calitatea actului educațional și stabilitatea personalului didactic. Posturile blocate nu pot fi ocupate definitiv de alte cadre didactice, ceea ce afectează atât continuitatea procesului educațional, cât și posibilitatea dezvoltării carierei didactice pentru alte cadre calificate. Prin proiectul de lege pe care l-am inițiat, am propus un interval de maximum 5 ani în care un cadru didactic titular poate apela la mecanismul juridic al rezervării postului sau catedrei, indiferent de perioadele sau numărul funcțiilor deținute care îi conferă acest drept. La finalul celor 5 ani, cadrul didactic care a avut rezervat postul trebuie să își manifeste opțiunea: fie se reîntoarce în sistemul de învățământ, fie continuă activitatea în funcția sau demnitatea publică ocupată. Modificarea legislativă propusă va asigura un echilibru între drepturile persoanelor care îndeplinesc funcții publice și nevoia de a asigura un sistem educațional funcțional și echitabil”, a transmis Remus Negoi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4637 secunde