Românii nu cred în corectitudinea alegerilor

221

Articole de la același autor

Numai 27% dintre români cred că alegerile sunt corecte și libere, iar sub 20% consideră că sistemul juridic îi protejează de abuzul statului, în timp ce susținerea economiei de piață se situează printre ultimele locuri între 30 de țări, potrivit BERD.

Românii sunt de părere că anumite caracteristici democratice de bază nu există în țara lor, se arată într-un studiu realizat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Astfel, numai 27% din respondenți au încredere că alegerile sunt libere și corecte, iar 23% consideră că țara este guvernată de lege și ordine.

De asemenea, 43% dintre români susțin fără echivoc democrația, sub nivelul înregistrat în 2006, cu ocazia unui studiu similar. Cea mai populară opțiune politico-economică a româ-nilor este combinarea democrației cu economia de piață.

"Susținerea economiei de piață se situează printre ultimele locuri din clasament. Puțin peste o treime din respondenți au declarat că preferă o economie de piață oricărui alt sistem economic, procentajul lor scăzând din 2006 cu aproape 10%", se mai spune în analiză.

În ceea ce privește distribuirea fondurilor de la buget, jumătate dintre români își doresc ca sănătatea să devină prioritate în cheltuielile Guver-nului, iar un sfert vor ca Executivul să acorde o atenție sporită educației și 12% să crească în primul rând pensiile.

Astfel, 50% dintre respondenți doresc ca Guvernul să acorde prioritate cheltuielilor din sistemul sănătății, iar 25% educației.

De asemenea, 12% vor în primul rând creșterea pensiilor, iar 5% vor să se majoreze mai întâi cheltuielile pentru asistența persoanelor sărace. Cheltuielile pentru mediul înconjurător reprezintă prioritate pentru 2-3% dintre români.

Studiul a fost realizat la finele anului 2010 și a luat în calcul aproape 39.000 de gospodării din 30 de țări din zona Europei de Sud și de Est, din Europa Centrală, din zona Baltică, din Asia Centrală, la care s-au adăugat Turcia și Rusia.

Analiza a urmărit modul în care populația a fost afectată de criza economică mondială și de urmările acesteia.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 30 Iunie 2011
Stire din Politică-Administrație : Reabilitări la Crucea
Pagina a fost generata in 1.6299 secunde