S-a pus punct? Ordonanța amnistiei care a aprins România a devenit istorie

219
S-a pus punct? Ordonanța amnistiei care a aprins România a devenit istorie - fond-1487694194.jpg
Camera Deputaților a adoptat, ieri, Ordonanța de urgență a Guvernului 14/2017 care abrogă OUG 13/2017 referitoare la modificarea Codului Penal și Codului de Procedură penală, cât și proiectul de lege privind respingerea OUG 13.


Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 14 a fost adoptat cu 292 voturi "pentru" și o abținere, iar trei deputați nu au votat.


La dezbateri, deputatul liberal Raluca Turcan a afirmat că este bine că majoritatea parlamentară nu a boicotat dezbaterea acestei ordonanțe, menționând că PNL a votat pentru aprobarea ordo-nanței 14.


"Trebuie să recunoaștem că ordonanța 14 trebuie dublată de respingerea ordo-nanței 13 pentru a transmite fără echivoc că un uriaș atac la adresa justiției poate fi stopat de majoritatea parlamentară", a subliniat Raluca Turcan.


"PNL cere premierului și majorității parlamentare să renunțe la orice atitudine care poate să se transforme într-un atac la justiție. (...)PNL solicită majorității să spună transparent, predictibil, cu fermitate cum intenționează să pună în acord deciziile CCR în Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Este obligatoriu să existe această predictibilitate în spațiul public", a mai spus Turcan.


Ea a mai spus că PNL solicită majorității parlamentare să înceteze amenințările la adresa celor care protestează, precum și atacurile la adresa multinaționalelor.


La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea a subliniat că Ordonanța 14 a fost adoptată în procedură de urgență, adăugând că "restul sunt declarații politice".


Deputatul UDMR Attila Korodi a spus că decizia de a pune în acord deciziile CCR cu Codul Penal prin ordonanțe de urgență este o greșeală.


"Vă aduc aminte de inițiativa noastră adresată tuturor grupurilor politice prin care cerem expres să semnăm un acord politic între grupurile parlamentare prin care o forță politică care ajunge la guvernare nu va utiliza în acest mandat de 4 ani ordonanțe de urgență pentru a modifica Codurile", a spus Attila Korodi.


Plenul Camerei Deputaților a adoptat, ieri, și proiectul de lege privind respingerea OUG 13/2017. Au votat "pentru" 291 de deputați, trei s-au abținut, iar unul nu a votat.


Deputatul PNL Ioan Cupșa a propus adoptarea unui amendament care spunea că "OUG 13/2017 își încetează aplicabilitatea la data intrării în vigoare a OUG 14/2017", dar amendamentul a fost respins de plen. El a precizat că acest amendament are scopul de a asigura parlamentarii că legea de respingere a OUG 13/2017 nu va fi contestată la Curtea Constituțională.


"Legea de respingere a OUG 13 trebuie să conțină în mod esențial amendamentul pe care noi l-am formulat. L-am formulat nu pentru că noi ne dorim și nu este o decizie politică, ci este o decizie de respon-sabilitate. Curtea Constituțională, în două dintre deciziile pronunțate în cursul anilor, obligă Parlamentul ca în legile de respin-gere a ordonanțelor abrogate să cuprindă ca normă și situația, starea, pe care o vor urma efectele juridice care s-au produs sau nu prin acea ordonanță de urgență. (...) Vă atenționăm că vulnerabilizăm această lege pe care astăzi o adoptăm în Parlament și apoi vom deconta toți politic. (...) PSD și ALDE, dacă cu adevărat vă doriți ca efectele OUG 13 să nu se mai producă în viitor, sunteți datori să votați amendamentul pe care noi l-am formulat", a declarat în plen Cupșa.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.346 secunde