Senatorul Remus Negoi, discuţii importante despre Roşia Montană

283

Articole de la același autor

Senatorul Remus Negoi, de la USR Constanţa, a participat la şedinţa Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Subiectul principal aflat pe ordinea de zi a fost Roşia Montană şi situaţia în care se află localitatea.

„Roșia Montană este protejată prin clasarea întregului sit și a numeroase subcomponente în Lista Monumentelor Istorice. Din punct de vedere legal, protecția este asigurată exclusiv prin legislația națională din domeniul patrimoniului (în primul rând prin L422/2001 și L564/2001) și din domenii conexe (ex. urbanism și amenajarea teritoriului).

Înscrierea în UNESCO presupune elaborarea unor instrumente (de bun simț!) privind protejarea sitului, respectiv un program de gestiune și management prin care să se asigure conservarea Autenticității, Integrității și Valorilor Universale Excepționale (criteriile II, III, IV și VI) – elemente prevăzute în Ghidul Operațional UNESCO și elemente care justifică înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Înscrierea în UNESCO nu presupune înghețarea localității sau blocarea dezvoltării locale, ci contribuie la recunoașterea internațională a unor valori culturale unice în lume, oferă vizibilitate, contribuie la creșterea interesului pentru vizitare și cercetare (turism) etc.” , a declarat Remus Negoi.

Senatorul Remus Negoi a explicat pentru „Cuget Liber” cum arată planul urbanistic general şi de ce este nevoie pentru a nu mai exista patrimoniu la Roşia Montană.

„Conform prevederilor legale în vigoare, PUG-ul este obligat să introducă absolut toate monumentele înscrise în Lista Monumentelor Istorice și, implicit, cele din Lista Patrimoniului Mondial (notă: dacă un monument nu este clasat în LMI nu poate fi inclus în UNESCO). Cu alte cuvinte, chiar dacă nu ar fi vorba despre vreun monument din Lista Patrimoniului Mondial sau din Lista Indicativă UNESCO, acel monument trebuie evidențiat în PUG și trebuie să facă subiectul unor reglementări specifice RLU (Regulament Local de Urbanism). Nu se poate, din punct de vedere legal, pune problema: ori patrimoniu, ori dezvoltare. Ca să nu mai existe patrimoniu, atunci este nevoie de dosare de declasare din LMI, aspect foarte-foarte improbabil dată fiind valoarea culturală incredibilă a sitului arheologic și a monumentelor din Roșia”, a mai adăugat Remus Negoi.

Remus Negoi a tras şi concluziile în urma şedinţei la care a participat. Senatorul USR-PLUS crede că este vorba de comunicare între autorităţi şi investitorii din Roşia Montană pentru a se găsi soluţia finală.

„În concluzie, UNESCO nu blochează dezvoltarea, nu supralegiferează ș.a., ci presupune elaborarea unor instrumente de protecție (planuri de management) prin care să se asigure autenticitatea, integritatea și conservarea Valorilor Universale Excepționale. Din punctul meu de vedere, orice monument ar trebui să beneficieze de un program de management. Acest instrument ar fi util pentru oricare din cele peste 30.000 de monumente clasate în LMI. Eu cred că trebuie să comunicăm ce fel de dezvoltare se poate face, nu să le spunem că ori patrimoniu, ori dezvoltare. Turismul se poate dezvolta foarte bine dacă punem în valoare patrimoniul cultural. Pe asta trebuie să marșăm, nu doar pe interziceri ci pe dezvoltarea durabilă și neinvazivă” , a concluzionat Remus Negoi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0173 secunde