Concurs SRL-ul pentru transport al Consiliului Județean Constanța a fost desființat de instanță

755
SRL-ul pentru transport al Consiliului Județean Constanța a fost desființat de instanță - 127a5046df01510c9e1d0dfc75cd34e2.jpg

Articole de la același autor

Demersul inițiat de Consiliul Județean Constanța în vara lui 2008 de a intra în afaceri în domeniul transporturilor s-a soldat cu un eșec. Hotărârea prin care CJC a înființat în august anul trecut SC Transport Călători SRL a fost atacată în contencios administrativ, iar după ce prima instanță a dat câștig de cauză reclamantului, Consiliul Județean a înaintat recurs care a fost, însă, respins luni, hotărârea anulării hotărârii CJC rămânând definitivă și irevocabilă.

Proiectul de hotărâre prin care Consiliul Județean Constanța a înființat SC Transport Călători SRL Constanța a aprins spiritele în cadrul ședinței din data de 13 august 2008. Actorii implicați direct în confruntarea de idei au fost consilierul județean PD-L Adrian Gheorghiță care a susținut de atunci, în plenul ședinței, că hotărârea cu pricina este ilegală, și președintele Consiliului Jude-țean Constanța, Nicușor Constantinescu, cel care, enervat la culme de intervențiile pedelis-tului, a trecut chiar și la amenințări.
Hotărârea nr. 266 din 13 august 2008 prevedea, așadar, înființarea SC Transport Călători SRL Constanța, dar și înființarea unor trasee de transport județean care erau atribuite, prin respectivul act, fără vreo licitație, societății nou create. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară astfel că aleșii județeni s-au văzut puși în fața faptului împlinit, fără a avea ocazia să se pronunțe în prealabil, în cadrul ședințelor comisiilor de specialitate. În aceste condiții e lesne de înțeles că proiectul nu fusese supus nici dezbaterii publice, așa cum prevede legea în astfel de situații.
Astfel că, Adrian Gheorghiță a semnalat atunci, în plen, că "proiectul este ilegal" și a atras atenția că el poate fi anulat în instanță, lucru care l-a înfuriat pe președintele CJC, Nicușor Constantinescu. Replicile șefului CJC nu au fost dintre cele mai prietenoase el susținând că Gheorghiță, în calitate de avocat, ar apăra "mafia transportului local din județul Constanța" și concluzionând cu: "Lăsați că mă ocup eu personal de aceștia, tot cu avocați, dar nu ca dum-neavoastră".
Hotărârea adoptată în ședința din august 2008 cu 21 de voturi pentru (cele ale consilierilor PSD) a fost notificată în septembrie 2008 și de prefectul de la acea vreme, Dănuț Culețu. Prefectul solicita revocarea hotărârii invocând faptul că pentru adop-tarea ei ar fi fost nevoie de două treimi din voturile consilierilor județeni, cei 21 de pesediști neîntrunind acest scor în CJC.

Instanța și-a spus cuvântul
Procedura de notificare nu și-a mai urmat, însă, cursul, iar hotă-rârea a fost atacată în contencios administrativ, consilierul PD-L Adrian Gheorghiță fiind cel care a și reprezentat în instanță o parte dintre transportatorii constănțeni.
În cererea de chemare în instanță au fost menționate următoarele motive: hotărârea nu a fost adoptată cu două treimi din voturi din totalul consilierilor județeni în funcție, înființarea societății de transport public județean SC Transport Călători SRL este în contradicție cu prevederile Legii nr. 92/2007 și nerespectarea prevederilor privind transparența decizională în administrația publică (Legea nr. 52/2003). Un alt motiv menționat în cererea de chemare în judecată a CJC, se referea la înființarea traseelor menționate în hotărâre și nerespectarea legis-lației în domeniu, dar și atribuirea, fără licitație, a respectivelor rute.
Pe 23 aprilie, prima instanță a admis acțiunea.
A urmat apoi recursul formulat de Consiliul Județean Constanța, numai că, potrivit consilierului județean Adrian Gheorghiță, instanța a respins recursul, fiind suspendate astfel efectele Hotărârii de consiliu județean nr. 266/2008.
"S-au dovedit încă o dată abuzurile și ilegalitățile săvârșite de PSD în frunte cu Con-stantinescu în Consiliul Județean Constanța. Instanța a stabilit cu titlu irevocabil că SC Transport Călători SRL este în afara legii și a anulat HCJ 266/2008. Grupul consilierilor județeni PDL militează pentru legalitatea tuturor hotărârilor adoptate în Consiliul Județean Constanța și va aduce la cunoștința opiniei publice de fiecare dată când se vor adopta hotărâri în afara legii", a declarat, ieri, pentru "Cuget Liber", Adrian Gheorghiță.

Un precedent pentru alte "proiecte"
Deloc de neglijat este, însă, și faptul că, în aceeași ședință de consiliu județean din august 2008, a fost adoptată și hotărârea prin care au fost instituite taxele pentru drumurile județene pentru autovehiculele de transport marfă precum și pentru cele de transport persoane cu capacitate de peste 9 locuri. Dar, deși transportatorii plătesc sume considerabile, după mai bine de un an de când s-au instituit taxele, cele mai multe drumuri județene arată tot… jalnic.
Și această hotărâre a creat, la vremea aceea, numeroase dispute care însă, din păcate, s-au stins.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8177 secunde