Scandal în sudul litoralului

"Taxa de paragină este aplicată în mod abuziv, după bunul plac al lui Tusac"

1294
1
În cursul zilei de ieri, primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, a luat toată presa locală și o parte din cea centrală în excursie prin sudul litoralului, pentru a arăta unei țări întregi cum aplică el taxa de paragină.

Cu tot alaiul în spate, primarul Mihai Tusac a mers la două-trei hoteluri, restaurante și campinguri din stațiunile Olimp, Jupiter și Venus. Totuși, după ce a susținut cu tărie că din cauza acestor construcții nu vin turiști în zonă și că patronii clădirilor respective contribuie la "subminarea economiei naționale", primarul municipiului Mangalia a declarat că sudul litoralului este pregătit pentru sezonul estival 2011. Tusac a afirmat ulterior că locațiile pe care se va aplica taxa de paragină reprezintă doar 5% dintre unitățile turistice din zona de sud a litoralului românesc.
Pe lista primarului, se află 30 de societăți, o parte dintre ele deținând mai multe active. Suma totală pentru toate clădirile vizate se ridică la 9.461.520 lei, bani pe care Primăria Mangalia îi va colecta în luna septembrie, dacă unitățile vizate nu vor face lucrări de reabilitare.

Ce ascunde primarul Mangaliei?
Ceea ce nu a spus Tusac în deplasarea făcută ieri este că taxa de paragină este suspendată, după ce prefectul Claudiu Palaz s-a adresat, în data de 31 ianuarie, Tribunalului Constanța, solicitând anularea hotărârilor 178-219, adoptate în ședința din 23 decembrie 2010.
Tusac a declarat că a câștigat în instanță, deoarece "prefectul a atacat ședința, nu hotărârile", fapt care este departe de adevăr, potrivit declarațiilor lui Palaz. "La ora actuală, hotărârea este suspendată. Încă nu a fost trimisă motivarea hotărârii de către Tribunalul Constanța; până atunci, hotărârea Consiliului Local rămâne suspendată", a declarat prefectul.
Aspectul de ilegalitate privind aplicarea taxei este susținut și de consilierul local Paul Foleanu.
"Toate hotărârile din ședința de la sfârșitul lunii decembrie au fost atacate de prefect. El nu putea să atace o ședință, așa cum spune primarul, a atacat hotărârile, ceea ce înseamnă că, până la soluționarea situației în instanță, hotărârea rămâne suspendată. Adresele de la Tribunal nu au fost comunicate nici Primăriei Mangalia, nici Prefecturii, fapt pentru care prefectul nu poate face încă recurs, dar hotărârile Consiliului Local rămân suspendate până la o sentință definitivă, inclusiv cea privind taxa de paragină", a declarat Foleanu.

De la criterii clare, la abuz
Poate cel mai interesant aspect din întreaga poveste privind taxa a la Tusac este cel privind criteriile pe care aceasta se aplică.
Potrivit Primăriei Mangalia, taxa vizează construcții care îndeplinesc simultan următoarele condiții: dețin în proprietate construcții cu caracter comercial lăsate în paragină, în perioada 1 mai-30 septembrie 2011, nu desfășoară activități economice conform obiectului de activitate și desti-nației, nu au luat măsuri de conservare adecvate până la data de 1 mai 2011, afectând astfel imaginea zonei.
Totuși, pe lista primarului, se află și câteva clădiri care se află în stadiu de renovare, care vor primi turiști începând cu luna iunie și care vor fi în plin stadiu de funcționare vara aceasta.
Potrivit declarațiilor lui Paul Foleanu, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că Tusac "aplică taxa de paragină după bunul lui plac". Foleanu afirmă că este de acord cu taxa în sine pentru clădirile care sunt realmente în paragină, dar nu este de acord ca aceasta să fie aplicată în felul "abuziv" în care procedează primarul.
"Taxa se aplică după bunul plac al primarului, în mod discreționar. Anu-mitor agenți economici li s-a comunicat că vor trebui să plătească sume fabuloase. La anumite campinguri, care au două construcții, însemnând o baie și o recepție, li s-a aplicat taxa ca având suprafața construită pe întreg terenul, iar alte grupuri hoteliere au primit mai puțin. Eu consider că această taxă este una necesară și trebuie aplicată clădirilor care sunt cu adevărat în paragină, dar nu în felul abuziv în care procedează primarul", a declarat Foleanu.
Taxa se va calcula pe zi, în perioada sezonului estival, între 1 mai și 30 septembrie. Cuantumul ei este de 40 de lei pe zi pentru spații mai mici de 100 metri pătrați și 400 de lei pe zi pentru spațiile mai mari de 100 metri pătrați.
Dacă va rămâne în vigoare, taxa de paragină va obliga 30 de agenți economici din stațiunile Saturn, Olimp, Jupiter, Neptun, Venus și Cap Aurora să plătească sume imense către primărie sau să își demoleze construcțiile. În cazul în care nu vor plăti, Tusac amenință că va apela la executorul judecătoresc și va pune sechestru pe clădirile vizate.

Comentează știrea

Corsarul
11 mai 2011
Masura foarte buna

Taxa propusa de primarie este foarte bine venita pentru oras si cetateni.Prefectul se impotriveste ca este PDL-ist si atat ,nu are nimic comun cu interesul cetatenilor ci numai cu interesul celor care sprijina acest partid.Oameni ca Moceea si alti care au pus mana pe diferite societati si spatii comerciale pe langa faptul ca doar le inchiriaza cu niste sume fantastice au inceput sa nu mai aiba clienti si sa lase aceste spatii in paragina dand orasului un aspect dezolant .Nu mai punem la socoteala ca au niste datorii foarte mari la asociatiile de locatari dand vina pe cei carora le inchiriaza dar ei neavand niste contracte legale cu acestia.Primaria ar trebui sa acepte de la asociatiile de locatari tabele cu situatia acestor "patroni de carton"si sa nu mai elibereze niciun fel de autorizatii de functionare pentru acestia,iar functionarii corupti din primarie care totusi elibereaza astfel de autorizatii sa fie aspri pedepsiti .

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Stire din Diverse : "ÎNTÂI… MAI TOVĂRĂȘEȘTE"
Pagina a fost generata in 0.2728 secunde