Acneea este inestetică la orice vârstă. Trataţi-o cu responsabilitate!

238
Acneea este inestetică la orice vârstă. Trataţi-o cu responsabilitate! - fondacneea-1629218273.jpg

Articole recomandate

La ora actuală, acneea este una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni în cabinetele medicilor dermatologi. Deşi nu pune viaţa în pericol, poate afecta pe termen lung înfăţişarea unei persoane, declanşând o serie de tulburări emoţionale severe, chiar şi depresie. Medicii avertizează că o tratare neadecvată poate agrava, însă, boala.

Cu toate că este mai frecventă în rândul adolescenţilor, înaintarea în vârstă nu exclude posibilitatea dezvoltării acestei afecţiuni. Schimbările hormonale, bacteriile, stresul sau moştenirea genetică sunt doar câţiva dintre factorii care duc la un ten acneic. Oricum, tipul de acnee cu care vă confruntaţi sau zona în care a apărut, pot dezvălui mai multe lucruri decât credeţi. Astfel, pe lângă dezechilibrele hormonale, acneea poate trăda o serie de afecţiuni mai puţin cunoscute.

Potrivit dr. Cristina Pătraşcu, acneea este o afecţiune a foliculului sebaceu, care împiedică eliminarea sebumului produs de glandele sebacee şi care determină multiplicarea unei bacterii a pielii în interiorul porilor blocaţi. Acest tip de afecţiune poate lua forme multiple şi poate provoca reacţii diferite de la pacient la pacient. Ca urmare, leziunile polimorfe caracteristice pot fi papule, pustule, comedoane, microchisturi, noduli, cicatrice.

Totuşi, de regulă acneea apare mai mult în zona hiperseboreică a feţei, frunte, obraji, în jurul nasului şi pe bărbie, dar şi pe spate, pe umeri sau pe fese. Motivele care duc la apariţia acestei afecţiuni sunt diverse: implicări hormonale, deficienţe de igienă, greşeli de administrare a produselor cosmetice, stresul etc.

Medicii atrag atenţia că acneea este o boală care nu se tratează acasă sau în saloanele de înfrumuseţare, ci poate fi rezolvată cu ajutorul unui dermatolog. Specialistul spune, de asemenea, că într-o fază avansată a acneei tot dermatologul este cel care cere consultarea unui endocrinolog. Pentru tratarea acneei, doctorul recomandă numai medicamentele prescrise de un specialist, precum şi derularea procedurilor dermato-cosmetice numai în cabinetele dermatologice, în cazul formelor mai agravate.

Acneea poate fi tratată prin mai multe procedee, dar metodele de tratament trebuie să fie întotdeauna cele medicale. Acestea implică medicamente topice, adică de uz extern, medicamente orale, până la proceduri medicale dermato-cosmetice sau chiar chirurgicale. Una dintre variante include terapia cu laser sau cu raze de lumină albastră de intensitate înaltă. Aceasta poate avea şi ea efecte benefice în cazul acneei uşoare sau moderate, care nu a răspuns la alte tratamente. Specialiştii spun că întreruperea medicamentaţiei înainte de finalizarea tratamentului poate duce la agravarea formei de acnee. În cazul pacienţilor cărora li se administrează o medicaţie corectă, scade foarte mult riscul de apariţie a cicatricilor care oferă tenului un aspect inestetic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7332 secunde