Atenție la bolile de sezon! Ce facem când ne doare burta

287
Atenție la bolile de sezon! Ce facem când ne doare burta - fotofondatentiela3-1438624426.jpg

Articole de la același autor

Infecțiile intestinale reprezintă una din marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald. Au o mare răspândire pe glob.


Boala este dată de o mare diversitate de ger-meni, cum ar fi bacterii, virusuri, protozoare, fungi. Indiferent cărei clase apar-țin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infec-țioasă care se manifesta vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (ce repre-zintă urgența principală în asemenea situații), văr-sături și febră. 


"Infecțiile tractului digestiv acționează asupra organismului în mod complex, în funcție de infecțiozitatea agenților respectivi, dar și de particularitățile organismului afectat, cum ar fi vârsta, starea de nutriție, de reactivitate. Agenții infecțioși și toxinele lor acționează atât local, cât și general, prin producerea de dezechilibre hidroelectrolitice, circulatorii și nervoase, de exemplu șoc infecțios, stare de toxemie", explică dr. Loti Popescu din cadrul Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța.


Respectați regulile de igienă!
Prevenirea bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă. "Se recomandă spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul, înainte și după masă, după folosirea W.C.-ului, la venirea acasă. Fructele și legumele trebuie spălat sub jet puternic de apă, iar apa trebuie consumată numai din surse sigure, autorizate. De asemenea, trebuie verificat termenul de ga-ranție la toate alimentele, care trebuie neapărat men-ținute la rece. Evitați con-sumul de conserve mai ales în sezonul cald, evitați consumul de băuturi neîm-buteliate sau de alimente care se alterează repede, cum ar fi frișca, cremele, maionezele. În nici un caz, nu mâncați înghețată dez-ghețată", ne sfătuiește dr. Loti Popescu.


Nu există vaccin!
În situația apariției semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. Nu luați antibiotice din proprie inițiativă, fără să vă fi fost prescrise de medic. "Părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă, cum ar fi spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apă doar din surse sigure, pentru a limita infecția. Nu există o imunizare specifică, adică un vaccin, pentru prevenire și nici pentru limitarea infecției. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute", a completat repre-zentantul DSP Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4884 secunde