Atenție! Orbirea provocată de glaucom poate fi moștenită

927

Articole de la același autor

Glaucomul este o boală severă care duce la orbire dacă nu este depistată și tratată la timp. Persoanele care au în familie mama, tata, frați sau surori cu glaucom trebuie să se prezinte de urgență la control, deoarece au risc foarte crescut să facă această boală. 


În categoria celor cu risc crescut de glaucom intră și diabeticii, persoanele trecute de 40 de ani, persoanele cu miopie severă (tulburare a vederii la distanță) sau hipermetropie severă (tulburare a vederii de aproape). Cu toate acestea, glaucomul poate apărea la orice persoană, chiar dacă, aparent, vederea sa este sănătoasă. 


Glaucomul se manifestă prin distrugerea treptată a nervului optic ca urmare a unor deficiențe apărute în struc-tura ochiului. Nervul optic reprezintă o componentă esențială în procesul de formare a vederii, întrucât este calea prin care informațiile percepute de ochi ajung la creier, unde se transformă în imagini. "Distrugerea sau atrofierea nervului optic în glaucom este de cele mai multe ori provocată de creșterea tensiunii din interiorul ochiului, însă există și forme ale bolii în care tensiunea intraoculară este normală. Provocarea majoră în cazul glaucomului este faptul că boala nu poate fi tratată și se manifestă «pe furiș», iar pierderea vederii este sesizată de cele mai multe ori prea târziu. Mai mult de jumătate din persoanele care suferă de glaucom nu știu că au această boală. În prezent, există medicamente și intervenții chirurgicale care țin sub control boala, însă vederea care se pierde ca urmare a distrugerii nervului optic nu mai poate fi recâștigată", a explicat dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii Private Mrini Eye Hospital din Constanța. 


Glaucomul, pericol de orbire 
În unele cazuri, simptomele se pot declanșa fulgerător și pot fi dur resimțite de pacient: dureri cumplite de cap, însoțite sau nu de senzație de vărsătură. Acest fenomen poartă numele de "atac de glaucom". Durerile de cap sunt atât de violente, încât îi pot trimite pe pacienți la camera de gardă, acolo unde, de cele mai multe ori, sunt îndrumați către secția de neurologie, în loc de oftalmologie. Această interpretare greșită a simpto-melor întârzie diagnosticarea glaucomului și împiedică aplicarea unui tratament corect care să stagneze evoluția bolii și implicit pierderea vederii. 


Specialistul în glaucom vă poate salva vederea 
Glaucomul este, fără discuție, un diagnostic înspăimântător, deoarece pacientul va duce o luptă continuă împotriva orbirii pe toată durata vieții. Glaucomul poate fi descoperit în cadrul unei consultații oftalmologice de rutină; de aceea, este foarte important să mergeți regulat la oftalmolog. Cu cât glaucomul este des-coperit mai devreme, cu atât cresc șansele de a vă salva vederea. În multe cazuri, pacienții nu prezintă simptome vizibile și tocmai de aceea nu conștientizează gravitatea diagnosticului primit. 


"Glaucomul nu se vindecă! Depistarea sa în faze incipiente vă poate salva vederea. Glaucomul poate fi ținut sub control cu ajutorul picăturilor pe care medicul le prescrie cu scopul de a scădea tensiunea intraoculară. Prin scăderea tensiunii intraoculare, este stopată pierderea vederii. Pacientul nu trebuie să întrerupă nici măcar o zi tratamentul fără recomandarea medicului. În cazul în care medicamentele nu își mai fac efectul, se intervine chi-rurgical pentru scăderea tensiunii intraoculare, apoi se reia tratamentul cu picături. Glaucomul este monitorizat prin controale regulate", a completat dr. Hicham Mrini. 


Dr. Ramona Barac, unul dintre cei mai competenți oftalmologi români, specializați în glaucom, con-sultă la Clinica de Oftalmologie Mrini Eye Hospital, alături de specialiștii clinicii. Dr. Ramona Barac este medic primar oftalmolog, doctor în Științe Medicale și asistent universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București. Este unul dintre medicii pregătiți de medicul Monica Pop, cel mai cunoscut medic oftalmolog din România, și este specializată în tratamentul și chirurgia glaucomului, numărându-se printre cei mai competenți medici în această ramură a oftalmologiei. 


De-a lungul carierei sale de peste 14 ani, dr. Ramona Barac a participat intens la cursuri de specializare, congrese și conferințe pe teme diverse, atât în țară, cât și în străinătate, și a lansat numeroase articole și lucrări de specialitate. De asemenea, s-a implicat activ într-o serie de studii clinice efectuate în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București. Pe lângă consultațiile oftalmologice pe care le va efectua în cadrul clinicii, dr. Ramona Barac va realiza operații de glaucom alături de echipa de specialiști din cadrul Mrini Eye Hospital.


Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0241.69.01.04. sau adresa de e-mail - mrinieyehospital@ gmail.com. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 09 Octombrie 2014
Stire din Sănătate : Cum alegem ochelarii pentru copii
Sâmbătă, 06 Septembrie 2014
Stire din Sănătate : Cum se tratează "traumatismele" oftalmologice
Pagina a fost generata in 0.3527 secunde