Aveţi grijă de voi! Boala avortivă apare în cel de-al doilea trimestru de sarcină

533
Aveţi grijă de voi! Boala avortivă apare în cel de-al doilea trimestru de sarcină - fond-boala-avortiva-1680179684.jpg

Articole de la același autor

Sunt femei care nu reușesc să țină o sarcină, și, prin urmare, să aibă un copilaș. Boala avortivă, susțin specialiștii, reprezintă pierderea repetată a sarcinilor, de obicei la vârste gestaționale mari, în trimestrul al doilea, prin scurtarea și deschiderea colului uterin. Colul uterin este partea din vagin a uterului, unde, în mod normal, în sarcină este lung și închis, iar în travaliu se deschide și se dilată.

Dacă în cel de-al doilea trimestru de sarcină colul are sub 2.5 cm, acest lucru înseamnă că viitoarea mămică prezintă un risc crescut de avort spontan și naștere prematură, cu creșterea consecutivă a morbidității și mortalității neonatale. Potrivit dr. Carmelina Ofelia Constandin, totodată, o scurtare rapidă a colului uterin într-un timp foarte scurt reprezintă o urgență obstetricală și trebuie tratată ca atare. „Cele mai frecvente cauze ale avorturilor repetate sunt reprezentate de deficitul fibrelor de colagen şi infecţiile genitale. Calitatea proastă a fibrelor de colagen duce la ţesuturi slabe, inelastice, incapabile de a se adapta la presiunea exercitată de sacul amniotic asupra colului, ducând inevitabil la scurtarea şi deschiderea lui. Infecţiile genitale netratate sau nediagnosticate duc, şi ele, la scurtarea colului şi ruperea membranelor”, a precizat medicul. Alte cauze de avort repetat sunt: orice anomalie a cavităţii uterine (de exemplu: malformaţiile uterine, sinechiile uterine)

aderente anormale ale pereţilor cavităţii uterine. De asemenea, o femeie poate pierde sarcina din cauza unui fibrom uterin, cu dezvoltare spre cavitatea uterină, o sarcină gemelară /multiplă şi excesul de lichid amniotic, care fac să existe incompatibilitate între punga gestatorie şi conţinut şi determină avortul tardiv.

Totodată, pot exista cauze imunologice - problema toleranţei grefei ovulare, care este neelucidată si încă discutată. În unele cazuri, pot apărea reacţii de intoleranţă, care se aseamănă cu cele experimentate din transplantul de ţesuturi. De aceea, femeia cu avorturi repetate (habituale) va face investigaţii pentru depistarea unei boli autoimune.

Cauzele generale ce pot genera avort spontan sunt următoarele: metabolice şi vasculare (diabet, hipertensiune arterială, boli cardio-vasculare), boli cronice (tuberculoză, cancer), factori nutriţionali (diete deficitare în alimente de bază, consum de alcool, cafea, droguri, fumat),

vârsta peste 35 ani, traumatisme fizice etc.

În momentul în care la consult se prezintă o pacientă cu pierderi recurente de sarcină în trimestrul al doilea, screening-ul de col uterin trebuie efectuat la fiecare ecografie de rutină şi uneori mai des, dacă situaţia o impune.

Mai mult decât atât, conform ultimelor studii, standardul de aur în ecografia obstetricală modernă este măsurarea colului uterin, de preferat transvaginal, la fiecare consultaţie, cu scop de prevenţie a avortului spontan.

O armă în lupta cu boala avortivă este reprezentată de preparatele pe bază de progesteron, dar şi alte metode pot preveni astfel de situaţii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4093 secunde