Bacteriile care distrug dinții afectează și creierul

867
Bacteriile care distrug dinții afectează și creierul - bacteriidantura-1317658255.jpg
Unele din bacteriile care se află la originea apariției cariilor dentare sunt responsabile de o treime din cazurile de accidente vasculare cerebrale severe. Acest lucru a fost dovedit recent de către savanții niponi. Ei au arătat că, ajungând în vasele sanguine din creier, bacteriile "împiedică organismul în regene-rarea" capilarelor și arterelor sparte.

Koichiro Wada, de la Universi-tatea din Osaka (Japonia), și colegi ai săi au descoperit în țesuturile creierului unor persoane care au decedat în urma unor hemoragii cerebrale bacteria Streptococcus mutans, care "vegetează" în gură și joacă un rol major în apariția cariilor dentare. Drept urmare, cercetătorii japonezi au presupus că acest streptococ ar putea împiedica formarea plăcilor de colesterol, întârziind astfel restabilirea vaselor cu leziuni de la nivelul creierului.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), accidentele vascu-lare cerebrale răpesc viața a circa 5,5 milioane de oameni în fiecare an. Experții consideră că obezitatea, dia-betul, obiceiurile nesănătoase precum fumatul și hipertensiunea arterială cresc riscul de accidente vasculare cerebrale mai ales în cazul oamenilor cu vârstă medie și vârstnicilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7767 secunde