Boala Lyme nu se manifestă în toate cazurile. Unii pacienți nu prezintă simptome

124
Boala Lyme nu se manifestă în toate cazurile. Unii pacienți nu prezintă simptome - fondboalalyme3-1658927346.jpg

Articole de la același autor

Boala Lyme este o afecțiune bacteriană care se transmite prin intermediul mușcăturii de căpușe. Totuși, trebuie să rețineți că există un anumit tip de căpușă, din genul Ixodes, la care transmiterea presupune să existe un contact cu căpușa de aproximativ 24 de ore. Deși majoritatea persoanelor mușcate de căpușe nu contractează boala Lyme, riscul de infecție crește pe măsură ce trece mai mult timp de la momentul mușcăturii.

Tocmai de aceea, pentru a evita complicațiile asociate bolii, este bine să știți care sunt primele simptome, care sunt stadiile bolii și în ce constă tratamentul. Ce sunt căpușele? Ele sunt niște insecte de dimensiune mică, mușcătura lor nu este dureroasă, motiv pentru care sunt greu de observat. De cele mai multe ori, stau ascunse în iarbă și în locuri cu multă vegetație. Din păcate, ele se agață ușor de pielea oamenilor sau a animalelor și pot rămâne pe piele câteva zile la rând, timp în care se hrănesc cu sângele gazdei și își măresc volumul de câteva ori. Potrivit dr. Elena Dumitru, boala Lyme este căpătată atunci când aceste insecte, la rândul lor, se hrănesc din sângele unui animal infectat.


Altfel spus, boala se instalează dacă sunteți mușcați de căpușa contaminată cu Borrelia și dacă aceasta rămâne atașată de corp timp de mai multe de ore. Așa că, dacă descoperiți pe piele o căpușă care pare umflată, este posibil să se fi hrănit suficient pentru a vă transmite bacteria. Tocmai de aceea, îndepărtarea căpușei cât mai repede este esențială pentru a preveni infecția.

Printre factorii de risc pentru boala Lyme se află: petrecerea timpului în zone ierboase și aici sunt vizate, în special, persoanele care lucrează în aer liber și au contact cu zonele cu iarbă înaltă. Apoi, oamenii trebuie să știe că aceste căpușe se atașează ușor de piele. Ca urmare, dacă știți că într-o anumită zonă sunt frecvente mușcăturile de căpușă, este indicat să purtați bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi. De asemenea, evitați să lăsați câinele în zonele ierboase.


Cert este că, în funcție de gravitatea simptomelor și de timpul care a trecut de la mușcătura căpușei, boala Lyme are trei stadii. De regulă, diagnosticul este pus pe baza erupției cutanate și a prezenței celorlalte simptome specifice fiecărui stadiu al bolii Lyme. Totuși, cum nu toată lumea are simptome, iar unele persoane nu își amintesc să fi fost mușcate de căpușe, este necesară realizarea unor teste speciale de sânge. De asemenea, medicul poate vedea dacă sunt afectate articulațiile mari și va recomanda unul sau mai multe teste.


Deși sunt trei stadii, acest lucru nu înseamnă că toată lumea trece prin toate acestea. Ultima fază include modificări neurologice și vorbim de neuroborelioză, modificări articulare importante, oboseală cronică, adică sunt lucruri care, la un moment dat, pot să ducă la simptome severe și la sechele ireversibile.
 

Dacă nu este vorba despre o formă gravă de boală, caz în care bolnavul să fie internat în spital, atunci persoana în cauză trebuie să își monitorizeze atent reacțiile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5693 secunde