Ce afecțiune contagioasă face victime în sezonul rece

262
Ce afecțiune contagioasă face victime în sezonul rece - ceafectiunecontagioasa-1420988678.jpg

Articole de la același autor

Lipsa poftei de mâncare, durerea în gât, strănutul și tusea sunt doar câteva dintre simptomele care semnalează o afecțiune respiratorie. Cauzată de un virus extrem de contagios, această afecțiune se poate transmite rapid, mai ales în rândul copiilor, în perioada sezonului rece.

Primele manifestări ale acestei boli apar la 24 -72 de ore de la debut și sunt mai intense în cazul copiilor, aceștia având o imunitate scăzută.

Primele simptome sunt febra foarte mare, tusea, durerile de cap și de gât, lipsa poftei de mâncare, somnolența, iar la copiii mai mici de un an se manifestă chiar și prin scaune diareice, vărsături, lipsa somnului, agitație și plâns necontrolat.

Oricât de complicate ar părea manifestările acestei boli, medicii spun că mai ales părinții nu trebuie să recurgă la tratamentul cu antibiotice, dat fiind faptul că rinofaringita se poate trata cu antitermice și analgezice.

"Tratamentul este simptomatic - antipiretice pentru febră, calmante pentru dureri, spray-uri nazale pentru o respirație mai ușoară. Așadar, tratamentul nu este absolut necesar și nu grăbește vindecarea.

El este menit să reducă disconfortul pacientului. Pentru a reduce manifestările se recomandă și administrarea de medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol. Băile calde pot calma durerile musculare, iar ceaiurile și supele de legume calde calmează durerile de gât. De reținut este și faptul că pacientul trebuie să se hidrateze până când simptomele bolii dispar definitiv", a precizat dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru.

Ce complicații riscă pacienții

Deși medicul dă asigurări asupra faptului că boala nu ridică mari probleme, există și situații în care apariția complicațiilor depinde de starea pacientului, de istoricul său medical și de vârstă. Cu alte cuvinte, dacă la adulți boala poate trece după 5-7 zile de la debut, desigur sub tratament medicamentos și repaus, în cazul copiilor pot apărea sinuzite, otite sau chiar pneumonie, numai în cazul în care se agravează simptomatologia și tusea persistă mai mult de acest interval.

"Persistența simptomatologiei mai mult de 10 zile, indiferent de vârsta copilului, poate indica apariția complicațiilor: otita medie acută este cea mai frecventă complicație, este sugerată de prezența durerilor auriculare, agitație, iritabilitate. Necesită un consult ORL de specialitate și, de cele mai multe ori, impune administrarea de antibiotice.

Este foarte important ca pacientul să rămână izolat pentru a nu răspândi virusul, boala fiind de natură virală, deci se poate lua printr-un simplu strănut", a completat medicul.

Sfatul specialistului pentru vindecare rapidă

Pe lângă tratamentul alopat, medicul face câteva recomandări pentru ca pacienții să poată trece mai ușor peste acest episod de boală.

Printre acestea se numără și umidifierea aerului din încăperea în care acesta stă, dar și utilizarea serului fiziologic pentru desfundarea nasului de mucozități, aportul suplimentar de lichide și administrarea de antitermice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 23 Noiembrie 2014
Stire din Sănătate : Remedii pentru a trata răcelile și gripa
Pagina a fost generata in 0.5633 secunde