Ceaţa mentală în timpul menopauzei afectează calitatea vieţii femeilor

204
Ceaţa mentală în timpul menopauzei afectează calitatea vieţii femeilor - ceata-1674141966.jpg

Articole de la același autor

Multe persoane experimentează, la un moment dat în cursul vieţii, senzaţia de ceaţă cerebrală, de gândire înceţoşată. Odată cu înaintarea în vârstă, schimbările fiziologice care au loc la nivel cerebral determină apariţia disfuncţiilor cerebrale de scurtă durată, ce uneori pot fi determinate de alterarea calităţii şi cantităţii somnului, suprasolicitarea profesională sau de stres. Ceaţa mentală reprezintă o manifestare frecvent întâlnită la persoanele de sex feminin aflate în perioada de perimenopauză şi menopauză, fiind descrisă sub formă de „creier de lână”. Manifestările cunoscute sub denumirea de ceaţă cerebrală care se asociază menopauzei pot fi atât de severe încât pot ridica în anumite situaţii suspiciunea unei afecţiuni neurodegenerative.

Potrivit specialiştilor, ceaţa mentală în timpul menopauzei afectează calitatea vieţii pacientelor şi se datorează dezechilibrului hormonal specific acestei perioade de tranziţie, determinat de scăderea sintezei de estrogen din sânge. Estrogenul are rol de stimulare cerebrală, susţinând activ buna funcţionare a neuronilor prin intensificarea proceselor de degradare a glucozei la nivelul creierului, pentru obţinere de energie.
 

Testosteronul reprezintă cel de-al doilea hormon produs de către ovare în timpul perioadei fertile (în cantitate inferioară faţă de estrogen), implicat în asigurarea unui aport sangvin optim către creier şi susţinerea activă a funcţiei neuronale. Diminuarea sintezei de estrogen şi testosteron favorizează instalarea simptomelor care alcătuiesc sindromul de ceaţă mentală asociat menopauzei, care se manifestă prin: dificultăţi de concentrare, dificultăţi de exprimare verbală, stare de confuzie şi pierderea şirului de idei. (



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 18 Martie 2017
Stire din Sănătate : Cum să scăpăm de simptomele menopauzei
Pagina a fost generata in 0.4352 secunde