Chistul Bartholin afectează în mod frecvent femeile tinere

228
Chistul Bartholin afectează în mod frecvent femeile tinere - fondbartholin-1662732452.png

Articole recomandate

De cele mai multe ori, chistul Bartholin afectează femeile de vârstă reproductivă și apare în momentul în care există o obstrucție a canalului glandular. Altfel spus, glandele vestibulare majore sau Bartholin sunt una dintre structurile responsabile de lubrifierea vaginului, ele fiind situate pe fiecare parte a cavității vaginale. Au dimensiunea unui bob de mazăre și constau dintr-o porțiune glandulară, care secretă mucusul, și un canal care permite vărsarea conținutului în vestibulul vaginului. Când apare obstrucția ductului, este necesar tratamentul chistului Bartholin.

În general, această patologie chistică este considerată cea mai frecventă afecțiune din zona vulvară și afectează femeile de vârstă reproductivă, de obicei pe cele cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. Potrivit dr. Gabriela Cotea, formarea chistului Bartholin rezultă din obstrucția porțiunii distale a ductului glandular. Secreția care este produsă în mod normal nu se poate scurge. Din acest motiv, mucusul se acumulează atât în glandă, cât și în zonele proximale ale acestui canal. Mai departe, această reținere duce la dilatarea canalului, care va lua o formă rotundă sau ovoidă. 


Cauzele sunt diverse: infecții ale tractului urogenital, diferite modificări ale caracteristicilor secrețiilor, îngustarea congenitală a ductului, traumatisme în zona respectivă.

Deși infecțiile sunt considerate cauze posibile ale chistului Bartholin, bolile cu transmitere sexuală (BTS) nu au o legătură directă cu acesta. Chistul Bartholin este, de fapt, o continuare a stării infecțioase și nu o extensie. În trecut, se credea că, fiind mai frecvente la femeile de vârstă reproductivă, BTS ar putea juca un rol decisiv în formarea masei chistice. Totuși, studiile recente exclud această asociere și explică faptul că incidența mai mare la acest grup de femei răspunde funcției glandei, care tinde să regreseze odată cu vârsta. În prezent, nu este recomandat niciun studiu bacteriologic pentru a confirma prezența unei BTS, cum ar fi Chlamydia trachomatis sau Trichomonas vaginalis. Cu toate acestea, în abcesele glandelor, se consideră prudent să se verifice prezența bacteriei Neisseria gonorrhoeae ca posibil agent cauzal. Leziunea chistică tinde să fie de dimensiuni mici și, prin urmare, trece adesea neobservată, fără a provoca simptome. Chiar și așa, în cazul chisturilor Bartholin mai mari, va apărea o masă palpabilă pe o parte a vestibulului, în apropierea intrării în vagin. Consistența chistului va depinde, însă, de procesul inflamator. De precizat că durerea poate fi constantă, îngreunând mersul sau statul așezat, ceea ce afectează calitatea vieții. Deseori, diagnosticul chistului Bartholin este clinic și se realizează prin evaluarea caracteristicilor și localizarea masei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6715 secunde