Conjunctivita se răspândeşte foarte repede de la o persoană la alta

336
Conjunctivita se răspândeşte foarte repede de la o persoană la alta - fond-conjunctivita-1718625972.jpg

Articole recomandate

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecţiuni oculare și se referă la inflamarea membranei conjunctive, un ţesut subţire şi transparent care acoperă partea albă a ochiului şi căptuşeşte interiorul pleoapei.

În general, afecțiunea este provocată de virusuri, bacterii, dar şi de factori iritanţi precum şampoane, praf, fum sau clorul din piscine. De asemenea, alergiile la praf, polen sau cele care îi afectează pe cei care poartă lentile de contact pot declanşa conjunctivita. Dacă este provocată de bacterii şi virusuri, infecţia se poate răspândi foarte repede de la o persoană la alta.

Totuşi, conjunctivita nu este o problemă gravă de sănătate dacă este diagnosticată din timp. În cazul nou-născuţilor, ar trebui consultat medicul imediat deoarece poate ameninţa vederea bebeluşului.

În funcţie de cauze, conjunctivita este de mai multe tipuri.

„Cea mai frecventă este conjunctivita bacteriană, care se manifestă cu lăcrimare, secreţii conjunctivale care duc până la lipirea genelor. Totodată, mai există conjunctivite virale, alergice, iar tratamentul este diferit pentru fiecare fel”, a declarat prof. univ. dr. Denislam Dogan, medic primar oftalmologie.

Simptomele conjunctivitei sunt diferite, în funcţie de cauza inflamaţiei, însă ele pot include roşeaţă în albul ochiului sau pe pleoapa interioară, lăcrimare excesivă, scurgere groasă şi galbenă care se usucă şi se întăreşte pe gene, mai ales în timpul somnului. Ochii pot prezenta şi scurgeri albe, mâncărimi, senzaţia de arsură sau sensibilitate crescută la lumină. Drept urmare, prezentaţi-vă la specialistul oftalmolog dacă aveţi unul dintre simptomele de conjunctivită. Medicul vă va examina ochii şi ar putea lua o probă din lichidul de pe pleoape pentru a fi analizată în laborator. Bacteriile şi virusurile cauzatoare de conjunctivită, inclusiv cele care provoacă boli cu transmitere sexuală, pot fi apoi identificate şi tratate corespunzător.

Tratamentul bolii depinde de cauza acesteia

Dacă este provocată de o bacterie, conjunctivita se tratează cu antibiotice, sub forma unor picături de ochi, unguente sau pastile. Picăturile sau unguentele de ochi trebuie aplicate pe interiorul pleoapei de trei până la patru ori pe zi, timp de cinci zile. Totuşi, prof. univ. dr. Denislam Dogan ne atenţionează că tratamentul cu unguent este greşit pentru că secreţiile conjunctivale trebuie eliminate, iar unguentul nu ajută deloc în acest sens.

De obicei, pastilele se administrează timp de câteva zile, după cum prescrie medicul. Simptomele infecţiei ar trebui să se amelioreze într-o săptămână, deci luaţi medicamentele aşa cum v-a recomandat medicul, chiar dacă simptomele au dispărut. În ceea ce priveşte conjunctivita virală apare, de obicei, în perioada virozelor, aceasta trebuind să-şi urmeze cursul, durând între patru şi şapte zile. Aceasta poate fi foarte contagioasă. De aceea, este recomandat să evitaţi contactul cu alte persoane. Totodată, puteţi trata conjunctivita cauzată de către o substanţă iritantă clătindu-vă ochii cu apă timp de cinci minute. Starea ochilor s-ar putea îmbunătăţi în patru ore. Dacă afecţiunea este provocată de un material acid sau alcalin, spre exemplu, de un înălbitor, clătiţi imediat ochii cu multă apă şi apelaţi de urgenţă la un medic.

Conjunctivita alergică ar trebui să se vindece odată ce alergia este tratată şi alergenul, îndepărtat. De asemenea, dacă aveţi conjunctivită, în primul rând, nu atingeţi ochiul infectat, spălaţi-vă mâinile cu săpun şi apă caldă cât mai des. Curăţaţi orice scurgere a ochilor de câteva ori pe zi folosind vată sau un prosop de hârtie, apoi aruncaţi-le la coş şi spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun. În plus, spălaţi aşternuturile de pat, feţele de pernă şi prosoapele cu apă fierbinte şi detergent, evitaţi folosirea machiajului de ochi şi, foarte important, nu-l oferiţi altcuiva. Un alt sfat, purtaţi ochelari de vedere în locul lentilelor de contact şi în nici un caz nu purtaţi lentilele de contact ale altei persoane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0227 secunde