Copilul s-a julit la mânuţe, la picioruşe? Cum îi îngrijiți rănile

151
Copilul s-a julit la mânuţe, la picioruşe? Cum îi îngrijiți rănile - fondleziunisursatotuldespremame1-1636467593.jpg

Articole de la același autor

Din cauza faptului că sunt extrem de activi şi năzdrăvani, copiii se lovesc deseori la mânuţe sau picioruşe. De foarte multe ori, ei ating tot felul de lucruri și le pun în gură pentru că experimentează sensibilitatea tactilă. Acesta este motivul pentru care este posibil să apară rănile și juliturile la copii. Mai târziu, pe măsură ce cresc și încep să meargă, își dezvoltă sistemul de echilibru. Astfel, atunci când cad, își așază mâinile pe podea ca un reflex pentru a-și proteja capul şi aşa apar rănile și juliturile.

Cu toate acestea, medicii spun că rănile și juliturile la copii, deşi sunt destul de des întâlnite, nu reprezintă, de obicei, un motiv de panică. Potrivit dr. Camelia Târşolea, toate aceste răni se produc prin tăieturi, întrucât pielea copiilor este foarte fină și subțire. Prin urmare, aceștia se pot răni foarte ușor atunci când ating marginile conservelor, cioburi fine, lame, etc. Alteori, acestea apar după alunecări și căzături şi sunt asociate cu hematoame și vânătăi. În cazul în care căzătura este una serioasă, pot apărea chiar fracturi la nivel articular sau fracturi de degete. Desigur, cei mici se pot răni prin înțepare, acest tip de leziuni fiind cel mai des întâlnite şi sunt cel mai dificil de tratat, deoarece rana este adâncă atunci când pielea este străpunsă de un obiect ascuțit.

„Mai mult decât atât, rănile care s-au produs prin înțepare cresc riscul apariției unei infecții. În acest caz, este important să vă asiguraţi că nu există bucăți din obiectul străin rămase în țesuturi și să curăţați atent rana. În alte situaţii, rănile se produc prin frecare. Acestea sunt zgârieturi care apar atunci când pielea se freacă de sol în timpul unei căderi. De obicei, genunchii au cel mai mult de suferit în timpul căderilor, însă și mâinile pot fi afectate, mai ales dacă cel mic cade de pe bicicletă sau se împiedică, de exemplu. Oricum, indiferent de tipul rănii suferite de copil, trebuie să faceţi tot ce trebuie pentru a avea siguranța că veţi evita apariția unei infecții. Mai întâi, trebuie să vă asiguraţi că nu există nici o urmă de corp străin la nivelul rănii. Apoi, treceţi la curăţarea zonei afectate cu o soluție antiseptică, dar acţionaţi rapid, pentru că aceasta poate provoca usturime”, a explicat medicul.

De asemenea, trebuie precizat că pielea este un organ puternic vascularizat prin capilare mici. Așadar, chiar dacă rana pare a fi superficială, aceasta poate sângera destul de mult. Din acest motiv, este necesar a pune pe acea zonă gheață, cu scopul de a contracta vasele de sânge și a opri sângerarea. În plus, temperatura scăzută ajută și la retragerea inflamației.

Apoi, dezinfectaţi, încă o dată, rana, cu soluții precum iod. Dacă aceasta nu se vindecă sau dacă aveţi de-a face cu o bubă plină de mizerie și adâncă, nu mai staţi pe gânduri şi mergeţi cu copilul la medic. În astfel de situaţii, este posibil ca el să aibă nevoie de copci pentru a evita apariția complicațiilor și a susține vindecarea. În anumite cazuri, cel mic poate avea nevoie chiar de un vaccin antitetanos. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3745 secunde