Cum pot fi diagnosticate afecțiunile rinichilor și ale căilor urinare

2191
2
Cum pot fi diagnosticate afecțiunile rinichilor și ale căilor urinare - cumpotfidiagnosticatedrsotilagia-1435590459.jpg

Articole de la același autor

Rinichii dau rareori semne că ar avea suferințe. Abia când ne doare foarte tare sau observăm firicele de sânge în urină,

începem să ne facem griji și să ne gândim că am putea fi bolnavi.

Pentru a descoperi afecțiunile rinichilor și căilor urinare, medicii recomandă, în primul rând, teste de sânge, precum uree serică, creatinină serică, acid uric seric, dar și testări urinare, cum ar fi examenul sumar de urină și urocultura.

"Examenul de urină reprezintă o investigație esențială și indispensabilă la pacienții cu afecțiuni renale, el fiind considerat ca o «biopsie a rinichiului» din cauza informațiilor valoroase pe care le oferă. Examenul de urină cuprinde examenul sumar de urină și examenul în microscopie optică al sedimentului urinar. Examenul sumar de urină reprezintă o investigație biochimică simplă, rapidă și ieftină. Este un test screening obligatoriu la toți pacienții, în special la cei cu mare risc renal: hipertensivi, diabetici, aterosclerotici", explică dr. Gianina Gabriela Șotilă, medic specialist nefrolog, competență în ecografie generală în cadrul MEDSTAR 2000.

O urină normală nu trebuie să conțină sânge, proteine, glucoză, cetone. Prezența lor indică întotdeauna o stare patologică. De exemplu, prezența nitriților poate indica o infecție urinară, așa cum prezența glucozei poate însemna că pacientul are diabet zaharat dezechilibrat. De asemenea, prezența sângelui în urină trebuie să fie întotdeauna un semnal de alarmă. Aceasta poate indica afecțiuni de la o cistită hemoragică infecțioasă secundară bacteriei Eschericia Coli, litiază renală, până la afecțiuni severe tip cancer urotelial, nefropatii glomerulare, boala polichistică renală, infarct renal, traumatisme renale.

Toți pacienții diabetici și hipertensivi trebuie să-și investigheze o dată la trei - șase luni creatinina, ureea și acidul uric serice.

Analizele indică problemele

"Valori crescute ale creatininei apar în boala cronică de rinichi (insuficiență renală cronică) și în insuficiență renală acută, însă, atenție, numai după o reducere cu cel puțin 50 la sută a funcției excretorii renale. Creatinina serică este influențată de sex, vârstă, dimensiunile pacientului, masa lui musculară. Creatinina serică crește peste valorile «normalului» doar la o reducere cu cel puțin 50 la sută a ratei de filtrare glomerulară. La persoanele cu înălțime și greutate mică, vârstnici, cu masă musculară redusă, chiar la o reducere cu 70 la sută a funcției excretorii renale, creatinina serică poate fi încă «normală normalului». Ca urmare, pacienții cu disfuncție renală importantă (diabetici, hipertensivi) pot rămâne nediagnosticați, dacă medicul se bazează doar pe valoarea creatininei serice, cu consecințe terapeutice și prognostice de-zastruoase pentru pacienți", mai precizează medicul specialist.

De aceea, pe baza valorii creatininei serice, se efectuează o estimare mai precisă a ratei de filtrare glomerulară prin clearance-ul creatininei. Formule de calcul pentru clearance-ul creatininei se găsesc pe internet, sunt formule standardizate și ar trebui utilizate de toți medicii de familie tuturor pacienților diabetici și hipertensivi pentru o detectare precoce a bolii cronice de rinichi.

Valori crescute ale ureei plasmatice se întâlnesc în insuficiența renală acută, în boala cronică de rinichi, în stări de hiper-catabolism (sepsis, tratament cu corti-costeroizi). Acidul uric este crescut în boala cronică de rinichi, gută, la pacienții hipertensivi cu risc cardiovascular crescut, la marii mâncători de carne.

Pentru consultații și tratament de specialitate, puteți contacta Clinica MEDSTAR 2000, la numărul de telefon 0241.638.251. Internările se fac fie în regim de internări, pe Foaie de zi, fie internări pe Foaie de internare continuă. 

Comentează știrea

catalin
30 iunie 2015

Colaborare cu castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare part-time sau full-time. Castigurile, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), vin din prima luna, iar activitatea este extrem de simpla. Garantam seriozitate maxima si cerem acelasi lucru. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email [email protected]

Vio
30 iunie 2015
Afacerea oamenilor cu biblioteca acasa!

Afacerea oamenilor cu biblioteca acasa! Ai acasa o biblioteca pe care o imbogatesti mereu cu noi carti? Atunci aceasta afacere este perfecta pentru tine! Este exact ceea ce ti se potriveste! Iti imbogatesti biblioteca si castigi bani! E asa de simplu! Pentru mai multe detalii, cauta-ma urgent la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5314 secunde