De ce ne bagă medicii pe gât cele mai scumpe pastile? Iată cât primesc pentru a prescrie medicamente cu dedicație

3800
7
De ce ne bagă medicii pe gât cele mai scumpe pastile? Iată cât primesc pentru a prescrie medicamente cu dedicație - medicipastile-1469205398.jpg

Articole de la același autor

V-ați întrebat vreodată de ce medicul dvs., fie el specialist sau de familie, vă recomandă cele mai scumpe tratamente, deși pe piață există alternative mult mai ieftine și la fel de eficiente? Cei mai naivi ar putea răspunde că medicul recurge la această metodă în folosul pacientului, că cel mai scump medicament este musai și cel mai bun. În realitate, cei mai mulți medici aleg să prescrie o anumită gamă de medicamente pentru că sunt stimulați de companiile produ-cătoare să facă asta, prin diferite con-tracte de sponsorizare. Agenția Națională a Medicamentului (ANM), anual, face publică lista cu sumele, firmele, dar și numele medicilor care beneficiază de sumele respective. Această listă, însă, nu este promovată pentru a avea acces la ea toată lumea.


Pe de altă parte, potrivit legii în vigoare, orice relație dintre cadrele medicale și companiile farmaceutice care implică venituri financiare este neconformă, cel puțin din punct de vedere moral. Conform legii, "exercitarea profesiei de medic este incompatibilă cu calitatea de distribuție a produselor sau a materialelor sanitare". Aceeași lege spune că "medicii nu pot fi sponsorizați direct sau indirect, pentru participarea la conferințe, congrese etc., de către firmele care comercializează produse farmaceutice". Totuși sponsorizările există și puțină lume află despre ele. 


Aceeași substanță, doar numele diferă
Dacă ne gândim bine, de cele mai multe ori, când primim o rețetă de la medicul de familie sau medicul specialist, doar o parte din medicamente sunt compensate, unele, din diverse motive, ne sunt recomandate la prețul lor întreg. Să nu mai spunem că frecvent, în loc să cumpărăm substanța de care avem nevoie, dăm bani grei pe firma care atârnă de cutia cu medicamente și de prospect. 


Tuturor ne este cunoscut faptul că dacă am cumpăra Ibuprofen, de exemplu, nu am cheltui mai mult de 4-5 lei, însă, la indicația medicilor, dar mai ales a farmaciștilor, cumpărăm întotdeauna acele pastile pe care scoatem din buzunar zeci de lei. Adică, tot ibuprofen, dar cu un nume mai frumos, gen Nurofen. Să nu mai spunem că nu rare sunt situațiile în care medicul ne trimite chiar la o anumită farmacie ca să cumpărăm tratamentul mult dorit, pentru că "acolo sigur găsim", sau "acolo este mai ieftin".


Sponsorizările au ajuns și la Constanța
În altă ordine de idei, printr-un program de monitorizare a sponsorizărilor de care s-au bucurat medicii, în ultimul timp, efectuată de Agenția Națională a Medicamentului (ANM), aflăm că majoritatea primesc sume avantajoase de la diferite companii producătoare de medicamente. Potrivit listei cu sponsorizări pe anul 2015, publicată de ANM, unele persoane au obținut sponsorizări uriașe. 


De exemplu, dr. Adrian Streinu Cercel a primit 71 de sponsorizări, făcute de 7 pro-ducători de medicamente, însumând 141.433 lei. Pe lista sponsorilor se află Phizer, Astellas Pharma, Johnson and Johnson etc.




Comentează știrea

Steriu
23 iulie 2016
Romania nu vrea medici,ea e sanaroasa

Daca avem medicamente mai ieftine dar eficiente,oare de ce se permite importatorilor sa aduca produse concurente mai scumpe? Nu medicii aproba,ci oamenii cu pile in govern,in sistem. Apoi,daca medicii nu au cum sa participle la diverse forme de pregatire ca omologii lor din lumea asta civilizata pentru ca statul nu este interest,de ce sa mai ramana picior de medic in Romania? Apoi,daca se considera ca medicii nu trebuie sa aiba salarii mai mari decat lacatusii mecanici,atunci sa vatrateze acei lacatusi in tara,ce mai pretindeti ani de sacrificii,de invatat pe rupte de la unii pe care apoi sa-i injurati?

stelica
23 iulie 2016
medicatie zboara cancerul prin romania

medicamentele sunt destul sau foarte scumpe /e posibil ca pentru o boala sa existe numai un medicament si deci doctorul nu are de unde alege /doctorii nu iau nimic de la furnizorii de medicamente, doar trebuie uneori sa-si exprime acordul pentru a fi puse in vanzare/ A se vedea medicamentele distribuite prin publicitate tv care pot fi periculoase !!

Pacient
24 iulie 2016
Baza date medici

"Pe site-ul www.cugetliber.ro puteți accesa întreaga baza de date a medicilor din Constanța și România care au primit sponsorizări de la companiile farmaceutice." - UNDE pe site ?!? Aceasta baza de date NU exista la voi pe site !

constanteanu
24 iulie 2016
Acticol de joasa speta

Autoarea articolului sigur a facut facultatea la particular,Pregatirea si caractetul autoarei este de cea mai joasa speta! Medicamentele sunt facute pentru a trata! Firmele de medicamente sponsorizeaza sistemul de 26 de ani! Pentru ca medicii sa nu plece din Romania! Pentru ca firmele de medicamente acopera saracia din sistem prin donatii si sponosrizari.Dar autoarea sigur a fost platita sa scrie acest articol si ar trebui sa marturiseasca si cu cat!

europeanu
24 iulie 2016
medicamente scumpe

firmele de medicamente sunt firme care au numai un singur tel.Sa-ti scoata banul din buzunar.Lor li se rupe de sanatatea ta.Vorba aia scapa cine poate sau cine are zile scapa.Dar pana sa dai coltul da-ne noua firmelor de medicamenta banii tai.Pentru asta ne folosim de medicii spagari si incompetenti din sistemul de sanatate de rahat.

Eremia
15 decembrie 2022
Eremia

www.candipharm.com

MorrisLet
28 decembrie 2022
MorrisLet

hydroxychloroquine over the counter canada hydroxychloroquine over the counter canada

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.579 secunde