De ce refuză copilul alăptarea la sân

124
De ce refuză copilul alăptarea la sân - decerefuzacopilulsanul-1376328032.jpg

Articole de la același autor

Colicile abdominale, vărsăturile sau anorexia nervoasă sunt doar câteva dintre motivele pentru care un bebeluș refuză alăptarea la sân, deși aceasta este cea mai sănătoasă metodă de alimentație a copilului.
Iată cum explică medicii această situație și ce recomandări au pentru proaspetele mămici care se confruntă cu această problemă. 
"Refuzul sânului poate apare din mai multe motive care pot fi legate de mamă sau de copil. Unul dintre exemplele foarte des întâlnite este anorexia nervoasă la sugarii cu encefalopatie infantilă, după adminis-trarea de ceai sau lapte din biberon, când sugarul face diferențieri între forța necesară suptului la sân și ușurința obținerii laptelui din biberon sau dacă laptele are un gust neplăcut ca urmare  a alimentației mamei (usturoi, ceapă, varză). Colicile abdominale care apar în primele 10 zile și se manifestă până la vârsta de trei luni, prin dureri abdominale ce survin brusc, țipăt strident, congestia feței, frecarea picioarelor și emisia de gaze, sunt un alt motiv al refuzului sânului. Simpto-matologia durează 10-20 min, se repetă și are o incidență mare seara și noaptea. 
Vărsăturile constau în eliminarea cu efort a laptelui cu cazeina coagulată, ca urmare a acțiunii labfermentului. Vărsăturile apar datorită aerofagiei prin supt lacom și a cantității mari de lapte ingerat, care produc distensia stomacului și stimularea reflexului de vărsătură. Acestea apar în decurs de o oră după supt. 
Diagnosticul lor se pune după excluderea vărsăturilor din malformațiile tubului digestiv, tulburări acute de nutriție, infecții acute, boli metabolice. Pentru a rezolva această problemă, se corectează tehnica de alimentare și rația alimentară. 
Prematuritatea, prin lipsa reflexului de sucțiune sau prin forța slabă, în acest caz sugarul neputând goli sânii. Se recomandă golirea manuală a sânului și administrarea laptelui cu lingurița, biberonul sau prin gavaj, adică hrănirea cu ajutorul sondei gastrice", explică dr. Cristina Mihai, medic primar pediatru, șefa secției de pediatrie a Spitalului Județean Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Iulie 2013
Stire din Diverse : Somnul bebelușului:  greșeli de evitat
Pagina a fost generata in 0.5305 secunde