Dieta femeii, în funcție de vârstă

336
Dieta femeii, în funcție de vârstă - 26novfond2dietamenop-1385382639.jpg

Articole recomandate

Ce mâncați vă poate influența calitatea vieții. În plus, printr-o dietă corectă, etapele mai proble-matice din viață pot fi depășite mai ușor. De exemplu, în cazul femei-lor, sindromul premenstrual, sarcina, premenopauza și meno-pauza sunt etape stresante, care necesită o nutriție corespunzătoare.

Astăzi, ne vom referi la alimentația femeii aflate în perioada premergătoare instalării menopauzei, cât și după. Potrivit www. sfatulmedicului.ro, în aceste etape ale vieții, este esențial ca dieta femeilor să conțină o gamă cât mai variată de nutrienți și în cantități optime, care să asigure, în special, necesarul de calciu și fier. Totul, din cauză că, în general, dietele femeilor sunt sărace în aceste elemente.

Reguli clare pentru dietă sănătoasă

Aportul de calciu. În primul rând, femeile trebuie să aibă grijă de asigurarea necesarului de calciu al organismului. Pentru asta, se recomandă consumarea a minim 2-4 tipuri de produse lactate sau alimente cu un înalt conținut în calciu. Calciul se regăsește din abundență în produse lactate, pește și oasele lui (sardine, somon), brocolli și alte legume.

Creșterea dozei de fier. Se recomandă consumarea a minim 3 porții/zi de alimente diverse, bogate în fier. Surse de fier sunt carnea roșie, peștele, ouăle, legumele verzi, nucile și produsele cerealiere îmbogățite cu fier.

Asigurarea de suficiente fibre vegetale. Necesarul zilnic de fibre variază între 20-30 de grame/zi. Pentru îmbogățirea dietei cu fier se poate crește consumul de făinoase integrale, de cereale integrale, paste, orez, fructe și legume proaspete crude.

Consumul de fructe și legume. Zilnic, ar trebui consumate minim 2-4 porții de fructe și 3-5 porții de legume.

Apă. Recomandările specialiștilor includ consumul a minim 6 pahare de apă, pentru a compensa pierderile și pentru a hidrata corect organismul.

Menținerea unei greutăți în limite normale. Nutriționiștii recomandă păstrarea unei greutăți optime, prin reducerea consumului de grăsimi și dulciuri, nicidecum prin restricții alimentare dras-tice, cum ar fi elimi-narea unor mese din dietă.

Reducerea consumului de grăsimi. Lipidele saturate sunt cele care determină creșterea colesterolului și asociază creșterea riscului de boli cardiovasculare. Produsele bogate în grăsimi saturate sunt: carnea grasă (în special cea de porc), laptele integral, brânza. De asemenea, pentru a evita creșterea colesterolului, grăsimile cu conținut bogat în acizi grași nesaturați trebuie reduse din dietă. Acestea sunt abundente în uleiurile vegetale și margarină și au un puternic efect aterogen.

Consumul moderat de zahăr și sare. O dietă normală nu conține mai mult de 6 grame de sodiu pe zi. Cât privește consumul de alcool, în cazul femeilor, ar trebui redus la 1-2 pahare/zi.

Alimente care pot ameliora simptomatologia. Este vorba de legume și fructe bogate în izoflavone (estrogeni de origine vegetală). Izoflavonele acționează în organism asemănător estrogenilor, contribuind la îmbună-tățirea stării generale a organismului. Produse bogate în izofla-vone sunt cele cu conținut ridicat în soia, cum ar fi tofu sau laptele de soia.

Alimente ce trebuie evitate. Dacă menopauza se instalează zgomotos, cu fenomene neurove-getative, ca bufeuri cu intensitate mare, transpirații, este recomandată evitarea condimentelor, a alimentelor bogate în cafeină, a alcoolului.

Suplimente nutritive cu rol protector. Pentru ca această etapă dificilă din viața femeilor să poată fi depășită mai ușor, se pot lua și suplimente nutritive, însă numai la recomandarea medicului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 14 Noiembrie 2013
Stire din Sănătate : De ce este bine să mâncăm rodii
Miercuri, 20 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : De ce e bine să folosim zahăr de cocos
Pagina a fost generata in 0.5691 secunde