Durerile osoase nu înseamnă obligatoriu osteoporoză

166
Durerile osoase nu înseamnă obligatoriu osteoporoză - fondosteoporoza1jpg3-1662899571.jpg

Articole de la același autor

Osteoporoza este o afecţiune cronică întâlnită la foarte multe persoane. Aceasta este caracterizată prin scăderea densităţii minerale osoase. De regulă, afectează mai frecvent femeile, în special după menopauză, dar există şi bărbaţi diagnosticaţi cu această boală. Din nefericire, persoanele care se confruntă cu diagnosticul menţionat prezintă un risc mult mai mare de fractură de fragilitate, spre deosebire de populaţia sănătoasă.

Sunteţi o persoană de sex feminin, cu vârsta de minimum 35 de ani, cu antecedente de osteoporoză în familie, de obicei scundă de statură şi subponderală sau cu greutate apropiată de normal, cu menopauză instalată timpuriu sau după o intervenţie chirurgicală în sfera ginecologică, fumătoare, sedentară? Aveţi deja majoritatea factorilor de risc pentru osteoporoza postmenopauză. Ce este de făcut? De obicei, pacientele se prezintă la consult relatând dureri osoase. Trebuie înţeles de la început că durerile osoase nu înseamnă obligatoriu osteoporoză, acestea putând fi uneori semnele altor afecţiuni: reumatice, neurologice, etc. Totodată, scăderea masei osoase se petrece odată cu trecerea anilor, iar femeile sunt de şase ori mai mult afectate după menopauză, decât bărbaţii, arată statisticile. De asemenea în afară de factorii care influenţează instalarea osteoporozei la femeia în menopauză, apar semnele osteoporozei senile, în general după vârsta de 65 de ani.

Potrivit dr. Mădălina Iliescu, diagnosticul de osteoporoză se susţine după examenul clinic şi evaluarea specifică, ce este combinată cu examinarea radiologică şi paraclinică, iar investigaţia de vârf care măsoară densitatea minerală osoasă este osteodensitometria.


„Aceasta se poate face la nivel calcanean, cu aparate cu ultrasunete, sau la nivelul coloanei lombare, al şoldurilor şi pumnilor cu aparatura DEXA (absorbtiometria cu raze X). Cum se tratează? Tratamentul osteoporozei este complex, include tratament medicamentos care interferează cu diversele verigi etiopatogenice ale acestei boli, suplimente alimentare şi tratament de recuperare balneofizică, pentru pacienţii cu dureri sau care au experimentat o fractură osteoporotică. Obiectivele generale ale tratamentului sunt de scădere a ratei pierderii osoase şi de creştere a ratei formării osoase”, a explicat specialistul.

În acelaşi timp, o dietă sănătoasă, cu un conţinut apreciabil de calciu şi vitamina D ajută la întărirea oaselor. Cele mai bune surse de calciu sunt:

laptele cu conţinut redus de grăsimi, iaurtul şi brânza, alimentele cu adaos de calciu, cum ar fi sucul de portocale, cerealele sau pâinea.


Vitamina D este, de asemenea, esenţială pentru întărirea oaselor. De precizat că unele persoane au nevoie de un aport suplimentar de vitamina D prin intermediul medicamentelor. Şi efectuarea de exerciţii fizice ajută. Pentru a creşte rezistenta oaselor, puteţi apela la următoarele exerciţii fizice: mersul pe jos; alergatul; urcatul scărilor;

practicarea tenisului; dansul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5783 secunde