Factorii care declanșează tensiunea arterială fluctuantă

247
Factorii care declanșează tensiunea arterială fluctuantă - fond-tensiune-arteriala-1720450745.jpg

Articole recomandate

Existența unor variații ale tensiunii arteriale este normală de-a lungul zilei, sunt de părere specialiștii. Somnul, stresul, consumul de alcool sau cafeină, activitățile fizice își pot spune cuvântul asupra tensiunii arteriale. Ca urmare, înainte de a lua măsuri, este foarte important să vă asigurați de ce tensiunea arterială fluctuează.

Pentru a afla dacă tensiunea este diferită de la o oră la alta, o puteți măsura cu ajutorul unui tensiometru. Pentru mai multă exactitate, doctorii recomandă purtarea unui aparat timp de una-două zile. În acest timp, dispozitivul ia tensiunea la fiecare 15-20 de minute pe timpul zilei și la 30-60 minute de-a lungul nopții. Potrivit dr. Silvia Dumitrache, tensiunea arterială fluctuantă poate fi cauzată de una dintre următoarele cauze: stresul/anxietatea, care pot crește nivelul tensiunii arteriale. În timp, stresul poate afecta sistemul cardiovascular provocând probleme. De asemenea, sindromul „halatului alb” apare atunci când tensiunea arterială crește în momentul în care o persoană merge la control. De exemplu, acasă tensiunea poate fi normală, însă la doctor ea crește. Acest lucru nu înseamnă că suferiți de hipertensiune neapărat, însă persoanele cu acest sindrom au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune.

„Alteori, unele medicamente, cum ar fi diureticele și medicamentele pentru hipertensivi scad tensiunea arterială, în timp ce medicamentele pentru alergii sau pentru gripă pot crește tensiunea arterială. Totodată, activitatea - exercițiile fizice, vorbitul, râsul sau sexul pot cauza fluctuații ale tensiunii arteriale. Unele alimente sau băuturi duc și ele la creșterea tensiunii arteriale - mâncarea fermentată, murăturile, conservele. Alcoolul și cafeina pot crește, de asemenea, tensiunea arterială, la fel ca și unele afecțiuni ale glandelor suprarenale”, a precizat medicul.

De asemenea, pe lista factorilor de risc pentru tensiunea fluctuantă se află: expunerea prelungită la stres, luarea unor doze prea mici de medicamente pentru hipertensiune, lucratul în schimburi de noapte, sarcina, diabetul, deshidratarea, existența unor probleme de inimă. Acestora li se adaugă apneea în somn, afecțiunile rinichilor, afecțiunile sistemului nervos. Sunt cazuri când nu există simptome, însă atunci când apar acestea pot include: dureri de cap, palpitații, țiuit în urechi, înroșirea feței. Pe termen lung, fluctuațiile tensiunii arteriale pot afecta inima, rinichii, vasele de sânge sau ochii. Fluctuațiile tensiunii arteriale sunt periculoase mai ales pentru persoanele cu un risc de afecțiuni cardiovasculare sau cei care au sau au avut angină sau anevrism cerebral. De asemenea, studiile arată că fluctuațiile mari ale tensiunii arteriale alături de un indice de masă corporal mare, un nivel crescut al colesterolului și diabetul cresc riscul de atac de cord și atac vascular cerebral.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4315 secunde