Concurs Fibromul uterin, cauză tot mai frecventă a infertilității

390
Fibromul uterin, cauză tot mai frecventă a infertilității - cc7ae92e162840095c5bfa89acbcc478.jpg

Articole de la același autor

Masă celulară dezvoltată la nivelul uterului, fibromul afectează peste o treime din populația feminină. Cu toate acestea, reprezentantele sexului frumos care se confruntă cu această problemă de sănătate descoperă, de obicei, din întâmplare că au fibrom.
Dr. Ion Niculescu, medic primar de obstetrică-ginecologie, a arătat că fibromul uterin poate fi localizat în interiorul cavității uterine, în exteriorul ei sau în peretele uterului. "Simptomele fibromului sunt sângerările menstruale abundente sau sângerările între menstre, durere pelvină, dureri de spate și de picioare, incontinență urinară. Simptomele sunt influențate și de localizarea fibromului", a arătat specialistul. Consultarea unui ginecolog sau a medicului de familie se impune și în cazul durerii resimțite în timpul actului sexual, căci poate fi unul dintre simptome. Fibromul poate fi depistat printr-o examinare de rutină, la nivelul uterului.
Specialiștii spun că, până în prezent, nu a fost stabilită cu exactitate cauza care duce la apariția fibromului, dar au fost determinați factorii de risc care pot favoriza dezvoltarea lui. Astfel, potrivit medicului, au un risc ridicat femeile care au rude cu această afecțiune, cele care suferă de obezitate și cele de culoare.

Femeile între 30 și 50
de ani, cele mai expuse riscului
Mai mult, expuse riscului sunt, în special, femeile aflate în perioada fertilă, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. În ultimii ani însă nodulii fibromatoși sunt depistați și la tinere sub 30 de ani, care se prezintă la medic îngrijorate că nu reușesc să rămână însărcinate și află, cu această ocazie, că de vină este un fibrom de care nu aveau habar.
Potrivit medicului, fibromul nu creează disconfort atunci când este de dimensiuni reduse. Dar pot apărea complicațiile, atunci când dimensiunile formațiunii se măresc. "Fibromul poate provoca infertilitate, căci dezvoltarea unei sarcini sau ducerea ei până la termen este împiedicată de apariția complicațiilor, de creșterea în dimensiuni a formațiunii celulare", a arătat specialistul. De asemenea, există posibilitatea ca fibromul uterin să se dezvolte tocmai în perioada sarcinii, urmare a secretării de estrogen, ca-racteristică gravidității.
Apariția complicațiilor mai depinde și de numărul sau localizarea fibroamelor, întrucât pot deforma sau bloca trompele uterine, pot împiedica trecerea spermei dinspre colul uterin sau pot fi cauza implantării și dezvoltării embrionului. Probleme precum avortul spontan, nașterea prematură sau prezentații fetale anormale apar în special în situația existenței unor fibroame multiple.

Metode terapeutice
Tratamentul este medicamentos și are scopul reglării ciclului menstrual, dacă fibromul este de dimensiuni reduse. În schimb, dacă formațiunea a devenit voluminoasă, medicul va lua în considerare extirparea chirurgicală sau embolizarea ( intervenție non-chirurgicală, ce constă în obturarea arterelor care hrănesc fibromul). Pentru femeile diagnosticate cu fibrom uterin, care au pierdut mai multe sarcini, se impune înde-părtarea masei celulare străine printr-o intervenție chirurgicală, pentru îmbunătățirea șanselor apariției unei sarcini. Pentru că fibromul recidivează, este indicat ca pacienta să rămână însărcinată în cel mai scurt timp posibil după operație.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 05 Octombrie 2009
Stire din Sănătate : Și copiii suferă de migrene
Pagina a fost generata in 1.6556 secunde