Fumatul poate produce efecte devastatoare în privința stării de sănătate

191
Fumatul poate produce efecte devastatoare în privința stării de sănătate - efectele-fumatului-1683048906.jpg

Articole de la același autor

Statisticile arată că aproximativ 1,1 miliarde de oameni din toată lumea fumează în prezent. Până în 2025, se estimează că numărul fumătorilor va ajunge la 1,6 miliarde. La evaluarea impactului economic pe care fumatul îl are asupra societății se iau în considerare mortalitatea, scăderea anilor productivi, scăderea duratei de viață din cauza bolilor produse de fumat și povara financiară pe care fumătorul o reprezintă pentru familie, anturaj, angajator și serviciile de îngrijire a sănătății.

Fumatul produce efecte economice foarte mari pentru societate prin bolile pe care le provoacă. Acest lucru generează costuri suplimentare sistemului de sănătate. Iar impactul economic al fumatului se observă atât la nivel microeconomic, cât și macroeconomic.

Perspectiva microeconomică reprezintă efectul bolilor și invalidităților provocate de fumat asupra guvernelor, agențiilor guvernamentale, întreprinderilor și gospodăriilor individuale. Din punct de vedere macroeconomic, se urmăresc efectele în cazul tuturor agenților economici în vederea obținerii unei evaluări sociale. Studiile care vizează dezavantajele economice ale fumatului urmăresc costurile directe, dar și indirecte ale urmărilor biologice, sociale și de mediu ale fumatului. De asemenea, aceste studii își propun să urmărească și cheltuielile directe și indirecte făcute de către cei care plătesc de pe urma fumatului, vizând bugetul statului, sistemele de asigurări, angajatorii și membrii familiei fumătorului.

Costurile directe constau în valoarea lucrurilor și serviciilor consumate de bolile produse în urma fumatului. Costurile legate de îngrijirea sănătății le includ pe cele ale spitalizării, serviciilor medicale și medicației administrate. Costurile indirecte se referă la productivitatea scăzută datorată morbidității, mortalității și dizabilităților produse de fumat. Costurile interne sunt legate de fumător, anume de achiziționarea produselor de tutun, de costuri medicale și alte costuri datorate productivității scăzute. Costurile externe le reprezintă cele pentru bolile apărute la persoanele supuse fumatului pasiv. De asemenea, în această categorie intră și costurile pentru programele publice și de educație, costurile cu tratamente de renunțare la fumat și costurile pentru asigurări.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Aprilie 2023
Stire din Sănătate : Fumatul poate provoca avort spontan?
Luni, 20 Iunie 2022
Stire din Social : Cum combate OMS fumatul
Pagina a fost generata in 0.3891 secunde