Modul de manifestare a constipației la copii

117
Modul de manifestare a constipației la copii - constipatia-la-copii-1683048863.jpg

Articole de la același autor

Termenul de constipație este definit ca fiind retenția îndelungată și eliminarea întârziată, cu dificultate, de materii fecale tari care provoacă dureri abdominale și disconfort generalizat al pacientului.

Nou-născuții care nu elimină meconiul în primele 24 de ore după naștere ridică suspiciunea bolii Hirschsprung sau megacolonul congenital. Iar atunci când constipația este însoțită de distensie abdominală dureroasă, poate orienta diagnosticul către obstrucție intestinală secundară unor procese tumorale sau defecte congenitale intestinale.

La sugari, frecvența și consistența scaunelor prezintă variații diverse. Astfel, constipația devine un diagnostic greu de stabilit la această categorie de vârstă. Scaunele normale la sugarii alimentați la sân sunt direct proporționale cu frecvența alăptării. Copiii alimentați cu diverse formule de lapte comercial pot prezenta tranzit intestinal mai lent, cu eliminarea bolului fecal o dată la 2 - 3 zile.

Copiii cu vârsta mai mare de 1 an și jumătate până la 3 - 4 ani pot prezenta în mod uzual de la 3 scaune pe zi până la 3 scaune pe săptămână, volumul și cantitatea eliminată fiind dependente de regimul alimentar și aportul hidric zilnic.

Retenția materiilor fecale și eliminarea cu dificultate a acestora în prezența durerilor abdominale pot fi ocazionale și se datorează aportului lichidian și de fibre alimentare necorespunzător sau schimbărilor de mediu brute sau cronice de tip funcțional și/sau organic.

De cele mai multe ori, simptomele constipației sunt reprezentate de scaune de consistență crescută dificil de eliminat, distensie abdominală gazoasă, dureri abdominale și rectale în timpul defecației, eliminarea de scaune dure cu striuri de sânge și fisuri anale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7382 secunde