Renunțați la practicile vechi! De ce nu vor taximetriștii să accepte plata cu cardul bancar?

3316

Articole de la același autor

Taximetriștii au nevoie, în primul rând, de dotări moderne, dacă vor ca mașinile galbene să fie din nou printre cele mai căutate mijloace de transport persoane. Deși dotarea cu dispozitive de plată cu cardul bancar este cuprinsă inclusiv în cel mai recent regulament pentru activitatea de taximetrie, puține sunt mașinile care oferă acest serviciu, în orașul de la malul mării.

Au trecut aproape doi ani de când a fost adoptat noul regulament pentru transportul de persoane în regim taxi, un act amplu dezbătut de părțile implicate (autoritățile publice locale și taximetriști) și care promitea să schimbe ceea ce înseamnă taximetrie la nivelul municipiului Constanța. Au trecut aproape doi ani, dar schimbările sunt lente și încă nu sunt atât de vizibile pe cât ar dori clienții care folosesc acest serviciu.

O prevedere esențială a regulamentului, care ar ajuta enorm la repunerea taximetriei la loc de cinste în ceea ce înseamnă transportul public de persoane, este implementarea folosirii dispozitivelor de plată cu cardul, consideră Ionuț Dima, președintele interimar al Federației Naționale a Șoferilor din România, filiala Constanța. Un taximetrist cu ani de vechime în această breaslă și cu o viziune modernă asupra a ceea ce ar trebui să însemne această profesie. Din păcate, așa cum poate constata orice constănțean care se urcă într-un taxi, numărul celor dotați cu aparate POS este insignifiant la nivelul municipiului.

„Este nevoie de plata cu cardul. O cere piața, o cer clienții!”

„Regulamentul discutat și adoptat la nivelul autorității locale trebuie să-și facă efectul, pentru a se vedea schimbările și pentru a repune taximetria acolo unde trebuie să fie. Este însă un proces de durată, iar schimbările se vor vedea în timp. Unele aspecte ar trebui însă urgentate, atât de către autorități, cât și de către taximetriști. De exemplu, în regulament este prevăzut ca taxiurile să fie dotate cu dispozitive pentru plata cu cardul. E drept, legislația financiară impune să aibă astfel de dispozitive doar firmele care rulează peste 10.000 de euro anual, ceea ce nu este cazul la taximetriști. Dar chiar dacă nu o cere legislația, o cere piața, o cer clienții. Dacă vrem ca fenomenul taximetriei să aibă șanse, să se revigoreze, atunci trebuie și noi să ne adaptăm, să ne modernizăm. Iar la ora actuală, dotarea cu un aparat POS este o necesitate, cerută de clienți. Avem de pierdut prin faptul că clienții găsesc această modalitate de plată la alternativi, la ride sharing și nu și la taximetriști”, a declarat pentru „Cuget Liber” Ionuț Dima.

De aceea, pe lângă un interes mai mare din partea taximetriștilor, Ionuț Dima consideră că și autoritățile locale trebuie să urmărească mai îndeaproape respectarea regulamentului, cel puțin pe partea de dotări moderne.

Pe de altă parte, este o realitate faptul că mulți taximetriști au ales să renunțe la profesie și la mașinile galbene. „Mulți nu și-au mai reînnoit autorizațiile, mulți au renunțat. Legea taximetriei impune numeroase limitări, numeroase obligații, inclusiv financiare, ceea ce face ca taximetriștii să fie încărcați cu hârtii și taxe. Pe când, la alternativi, se cer mai puține documente și sunt mai puține constrângeri”, a arătat Ionuț Dima.



Viitorul stațiilor de taxi, încă incert


Un alt aspect îndelung discutat, cu privire la viitorul taximetriei în municipiul Constanța, vizează stațiile de taxi. În contextul lucrărilor de pe arterele municipiului, multe astfel de stații au dispărut, iar situația lor viitoare este incertă. Președintele interimar al filialei Constanța a FNSR afirmă că discuțiile privind stațiile vor fi purtate cu autoritățile locale după încheierea lucrărilor. „Așteptăm să se încheie lucrările și să purtăm discuții pentru a soluționa și problema stațiilor. Dar nu este un impediment în desfășurarea activității de taximetrie. Până la urmă, trebuie și noi să ne adaptăm, să găsim soluții de comun acord, astfel încât taximetria să se desfășoare în cele mai bune condiții. Este de bun augur faptul că clienții taximetriștilor vor putea să ajungă în 10 – 15 minute de la Gară la Satul de Vacanță, este un bonus pentru fenomenul taximetriei. Se vor găsi soluții, de comun acord, și pentru stații”, a mai arătat Ionuț Dima. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5321 secunde