Corpul de Control al IGPR, sesizat în legătură cu situaţia de la Secţia 2! "Au poliţiştii normă de amenzi?"

73577
1

Articole de la același autor

Situația de la Secția 2 Poliție din municipiul Constanța, unde mai mulți agenți au fost mustrați pentru că nu au dat destule amenzi în luna ianuarie, a fost semnalată Corpului de Control de la nivelul Poliției Române. Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța justifică cele întâmplate ca fiind parte a unei evaluări lunare. Liderul sindical Daniel Avasilcăi atrage atenția însă că a reduce evaluarea muncii unui polițist doar la niște cifre pe o raportare „este ilegal și pune presiune nefirească pe lucrători”.

Acuzații grave au fost aduse, săptămâna trecută, de liderii Sindicatului Europol cu privire la modul în care înțelege conducerea Secției 2 Poliție din municipiul Constanța să „își pună la treabă” polițiștii din instituție. Într-un amplu comunicat, sindicaliștii arătau că la nivelul acestei secții de poliție „căprăria și norma de amenzi au fost duse la rang de «procedură»”. Concret, trei agenți de poliție au fost chemați de șeful Biroului de Ordine Publică și de adjunctul secției și luați la rost pentru că, potrivit unei analize realizate la nivelul secției, rezulta că în cursul lunii ianuarie au aplicat mai puține amenzi decât în perioada anterioară. La final, au fost puși să semneze procese verbale din care rezulta că iau la cunoștință despre cele reproșate și, dacă nu își îndreaptă comportamentul, urmează sancțiuni.





Polițiștii trebuie să „vâneze” cetățeni pe stradă, pentru a avea multe amenzi de raportat?

„Astfel, polițistul din stradă este chemat singur în fața șefului de birou ordine publică și a adjunctului șefului de secție, care evident este un «împuternicit», i se prezintă niște cifre din care rezultă că e «nasol». I se reproșează că nu a produs suficiente amenzi sau că nu a avut suficiente intervenții, inducându-i-se în mod direct că trebuie să «vâneze» mai mulți cetățeni, după care i se pune în față un proces-verbal unde semnează că a luat la cunoștință și că data viitoare se lasă cu sancțiune”, se arată în comunicarea Sindicatului Europol.

„Vă rugăm să observați, de exemplu, că cei doi ofițeri au pretenția de la polițistul luat în vizor să aplice 28,9 sancțiuni pe lună, în loc de 18 câte a aplicat. Cu alte cuvinte, polițistul trebuie să se forțeze să aplice sancțiuni și acolo unde nu este cazul, sau chiar să inventeze niște situații pe care să le poată încadra drept contravenții. Înțelegeam dacă era vorba despre vreo sesizare din partea unui cetățean care reclama că nu s-a aplicat o sancțiune într-o situație în care chiar se impunea, dar nu poți să pretinzi să aplici un anumit număr de amenzi într-o lună, indiferent de context și circumstanțe. (...)



Următoarea critică este de-a dreptul halucinantă și se referă la faptul că agentul în cauză a intervenit doar la patru cazuri sesizate direct prin dispeceratul unității, în comparație cu colegii lui care au intervenit la 8,63 sesizări. Atenție, pentru ca toți cei care citesc aceste rânduri să înțeleagă despre ce este vorba, cei doi ofițeri îi reproșează agentului că, pe durata serviciului său, nu au sunat mai mulți cetățeni la dispeceratul secției să sesizeze diverse. Păi, în logica aceasta, îl vom îndruma pe polițist să îi roage pe apropiați/prieteni ca, atunci când intră el în serviciu, aceștia să sune la Poliție și să reclame fel de fel de fapte, pentru a se ridica și el la norma impusă de 8,63 intervenții”, se mai precizează în comunicarea sindicaliștilor.



Explicația Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a venit prompt, invocând faptul că nu e vorba de nicio „normă de amenzi”, ci de o evaluare lunară a agenților de poliție, potrivit normelor în vigoare. „Agenții de poliție au fost evaluați prin prisma indicatorilor de performanță stabiliți, printre care se numără cunoașterea situației operative, intervenția la evenimentele semnalate prin S.N.U.A.U. 112, persoane/vehicule suspecte verificate, persoane/bunuri urmărite, activitatea informativă, infracțiuni și contravenții constatate. Astfel, s-a constatat că indicatorii de performanță a 3 dintre agenții din cadrul Formațiunii Ordine Publică au înregistrat scăderi, comparativ cu perioada precedentă, în condițiile în care Secția 2 Poliție din cadrul Poliției Municipiului Constanța are una dintre cele mai grele situații operative. În urma evaluării lunare întocmite de conducerea Secției 2 Poliție, s-a întocmit un proces-verbal, prin care celor 3 agenți de poliție li s-au adus la cunoștință rezultatele evaluării”, au precizat reprezentanții IPJ.





„Au înlocuit o procedură legală, toată cercetarea prealabilă, cu un proces verbal!”

Nici modul în care s-a desfășurat evaluarea, nici explicația găsită nu au la bază proceduri legale, a precizat pentru „Cuget Liber” sindicalistul Daniel Constantin Avasilcăi, liderul Sindicatului Europol filiala Constanța.

„Această evaluare lunară invocată nu este cuprinsă în nicio procedură legală. Se fac evaluări ale situației infracționale, analize, acesta este rolul șefilor de structuri, dar nu să-i cheme pe subordonați să-i certe că nu au dat destule amenzi. Evaluarea ține cont de numeroși indicatori, cantitativi și calitativi, nu doar de cifre! În fișa postului se stipulează clar ce atribuții are fiecare polițist. Dacă se constată că nu își îndeplinesc atribuțiile, conform fișei postului, atunci se declanșează o cercetare prealabilă, iar la final se dispun măsurile de rigoare. Dar în acest caz, polițiștilor le-a fost înmânat un proces verbal, ce a înlocuit o întreagă procedură, toată cercetarea prealabilă. Nu există cadru legal pentru ceea ce au făcut ei, pentru această mustrare cu proces verbal!”, a declarat Daniel Avasilcăi.



Pe de altă parte, așa cum a mai arătat sindicalistul, faptul că nu au dat amenzi înseamnă că polițiștii nu și-au făcut datoria? Sau este o modalitate ilegală de a pune presiune de oamenii legii să „dea bine la cifre”?

„Populația se simte mai în siguranță cu cât se dau mai multe sancțiuni? Ar trebui realizat un sondaj în rândul oamenilor, poate așa se va scăpa de această meteahnă comunistă de a da bine în raportări, de a înainta niște cifre care să arate cât de bine își fac treaba polițiștii, când de fapt ar trebui să se pună accent pe munca de prevenire. A certa pe cineva că nu a dat amenzi suficiente pune o presiune nefirească și ilegală. Deși poate nu au existat contravenienți care să fie sancționați! Poate polițistul a fost activ și vizibil și a acționat pe linia prevenirii evenimentelor. Sau poate a fost noapte, temperaturi extrem de scăzute și nu au fost oameni pe stradă. Pentru ce au fost mustrați, mai exact, în condițiile în care au răspuns la solicitările primite și au fost prezenți în stradă?!

În urmă cu foarte mulți ani, peste 30 de ani, li se cerea la fel polițiștilor, să aibă cât mai multe amenzi. Se ajunsese să meargă în cimitire, să ia nume de pe cruci pentru a completa procese verbale de contravenție, numai ca să aibă ce raporta. Mai trăim acele vremuri?!”, a mai atras atenția sindicalistul constănțean.

Cazul de la Secția 2 a fost sesizat Corpului de Control de la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, urmând să fie realizate verificări. 



Comentează știrea

Lazar
14 martie 2023
Sectia 2 IPJ C-ta

Ce faceti domni de la IGPR,numai este sef longevitul de politai Dr in drept si filozov,sa mazlueasca protocoale cu un calificativ la exceptional,la acoperirea infractiunilor. Ce faceti dati peste cap reclama IPJ-ului C-ta. Si a mizeriei celor 41 de posturi de militie.eu stiam de 44,sa mai redus.A pus capac sectia 5 si a vecinului Dancu Constantin.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.3489 secunde