Hidroterapia este benefică pentru pacienții cu probleme musculare sau articulare

275828
Hidroterapia este benefică pentru pacienții cu probleme musculare sau articulare - fond-hidroterapie-1-1699021063.jpg

Articole de la același autor

Hidroterapia este o metodă alternativă de tratare a unei game variate de afecțiuni și boli prin utilizarea proprietăților apei. Originile terapiei cu apă sunt foarte vechi și, cu toate că studiile efectuate până în prezent nu au oferit dovezi edificatoare asupra eficienței sale, hidroterapia reprezintă un segment reprezentativ pentru medicina de recuperare.

Adepții acestui tratament susțin că apa, caldă sau rece, în contact cu corpul, declanșează o serie de reacții ce determină: stimularea sistemului imunitar, revigorarea circulației sanguine, reducerea sensibilității la durere, îmbunătățirea digestiei, reducerea stresului.

Persoanele care iau în considerare terapia cu apă ar trebui să discute mai înainte această opțiune cu medicul lor, tocmai pentru a se asigura că starea de sănătate le permite parcurgerea acestui tratament fără consecințe negative. Potrivit dr. Adelina Vasile, cei diagnosticați cu diabet, sindromul Raynaud, scleroză multiplă, hiper sau hipotensiune arterială sau alte probleme cardiace, cât și gravidele ar trebui să fie cu atât mai circumspecți în privința terapiei cu apă. La fel ca în cazul multor altor ramuri ale terapiei alternative, hidroterapia este încă subiectul a numeroase controverse. Această polemică este alimentată de un număr relativ mare de studii menite să dovedească beneficiile concrete ale terapiei cu apă. „Practicată corect, hidroterapia este o procedură non-invazivă și cu efecte secundare slabe. Procesul poate implica întregul corp, fiind avantajos pentru pacienții cu probleme musculare sau articulare. De asemenea, exercițiile în apă sunt mult mai ușor de efectuat, datorită greutății mai mici resimțite de corp, iar exersarea mersului după perioade de imobilitate poate începe mai devreme decât pe uscat. În acelaşi timp, pacienții se bucură de mai multă flexibilitate în apă, ceea ce le poate susține eforturile de recuperare și le poate ridica moralul. În plus, nu implică presiune pe oase, frecare sau leziuni ale pielii”, a subliniat medicul.

Pe de altă parte, niciunul dintre numeroasele studii vizând hidroterapia nu oferă rezultate incontestabile privind eficiența acestei metode. Unele rezultate sunt contestate în ceea ce privește condițiile design-ului experimental, fiind identificate diferite defecte în proiectarea studiului și în raportarea rezultatelor. Cei mai mulți participanți la studiile efectuate până acum au fost recrutați în regim voluntar, punându-se astfel problema subiectivității rezultatelor, iar cei care se oferă au tendința de a crede în astfel de tratamente alternative. Cu toate acestea, pe lângă insuficiența dovezilor științifice, procedurile în sine prezintă numeroase riscuri ca urmare a expunerii îndelungate a corpului la temperaturi prea mari sau prea mici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5536 secunde