Maxima zilei: "După cum nu este de niciun folos medicina dacă nu alungăm boala din corp, tot așa nu e de niciun folos filosofia dacă nu alungă răul din suflet". (Pitagora)

Concurs În premieră, constănțenii pot descoperi substanța care provoacă alergia

1460

Articole de la același autor

Praful, cremele cosmetice, polenul, puful din perne, fructele sunt numai câteva produse care pot transforma viața unei persoane într-un calvar. Statisticile sunt îngrijorătoare: aproape 20% dintre români suferă de diferite forme de alergii, iar medicii susțin că afecțiunile sunt favorizate de încălzirea globală, dar și de concentrația ridicată de dioxid de carbon din atmosferă.

Principalele simptome sunt strănutul, senzația de nas înfundat, dureri de cap și scăderea simțului mirosului. Alergiile pot fi tratate, dar mai întâi trebuie să se depisteze factorul care produce alergia.
Constănțenii pot depista, în urma unui singur test, care este alergenul vinovat de producerea erupției cutanate.
La centrul medical Medicover Constanța se pot face teste pentru 28 de alergeni care se pot testa conform standardelor europene, așa cum ne-a spus dr. Carmen Fleșeriu, managerul clinicii Medicover. Este prima clinică din Constanța unde se pot face astfel de teste. Procedura este adusă de curând în orașul nostru, kiturile fiind importate din Suedia.
În ce constă testul? Pe spatele pacientului se aplică mai multe camere care sunt atașate pe o bandă de plastic rigidă. În fiecare cameră se picură câte o substanță alergenă. "Rezultatele se citesc la 48 de ore și apoi la 72 de ore, timp în care pacientul nu trebuie să se spele pe spate", ne spune dr. Carmen Fleșeriu. Este necesar ca testele să fie citite și după 72 de ore, întrucât unele reacții la alergeni apar cu întârziere.
După 24 de ore, apar roșeață locală, edem și vezicule în zona unde s-a picurat alergenul vinovat.
Singurele reacții adverse care pot apărea în urma acestor teste sunt cele locale, de tip urticarian, spre deosebire de vechile teste alergice care se făceau prin scarificare (zgâriere), unde apăreau edeme și exista pericolul să se producă șocul anafilactic, întrucât este greu de prevăzut ce efecte poate avea un alergen.
Avantajul testelor alergene este acela că se pot testa în cadrul unei singure investigații mai multe substanțe alergene.
Costul unui test este de 280 lei.
Întrucât testarea la alergeni presupune menținerea pe spate a testelor, investigația se adresează copiilor peste șapte ani. În cazul în care micuțul este ascultător și nu-și dă jos testele, este acceptat și el.
Testele de alergie nu presupun o pregătire prealabilă a pacientului. Cu zece zile înainte de montarea camerelor trebuie să se întrerupă administrarea de cortizon, deoarece acest tratament maschează problema.
"De când am introdus noile metode de testare, am depistat că nichelul, praful, detergenții și produsele cosmetice provoacă cele mai mari probleme", ne-a spus dr. Carmen Fleșeriu.
După ce se descoperă substanța alergenă, medicul poate prescrie tratamentul în consecință.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6681 secunde