Insolația și stopul cardio-respirator, pericolele sezonului cald la malul mării

427
Insolația și stopul cardio-respirator, pericolele sezonului cald la malul mării - 439d098c32d07e695014220aca9ed223.jpg
Persoanele care nu se pro-tejează pe perioada sezonului cald de efectele nocive ale soarelui prezintă risc ridicat de a face insolație.
Simptomele insolației sunt stările de slăbiciune, cefalee, amețeli, grețuri, vărsături, dar pot apărea și confuzii, până la comă.
Dr. Florian Stoian, medic internist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, ne-a explicat care sunt măsurile rapide care trebuie luate în caz de insolație: "Dacă bolnavul este conștient, trebuie dus într-un spațiu răcoros, trebuie dezbrăcat cât mai mult posibil, răcorit cu apă, dar să nu fie foarte rece. Atenție mare! Nu trebuie să-i administrați niciodată bolnavului aspirină sau paracetamol. Apoi, în următoarele două ore, bol-navul trebuie să consume 1,5 - 2 litri de lichide, pentru a-și hidrata organismul". Pacientul trebuie culcat astfel încât capul să fie mai sus decât restul corpului, pentru a favoriza des-congestionarea creierului.
Dacă vă aflați pe stradă și cineva vă solicită ajutor, dacă nu aveți la îndemână apă pentru a-l răcori, improvizați un evantai cu care să-i răcoriți bolnavului capul și pieptul.
În cazul în care victima are febră peste 38 de grade Celsius, de mare ajutor sunt împachetările cu cearșafuri umede.
Dacă pacientul nu este con-știent, el trebuie transportat de urgență la spital.

Nu plonjați de pe stabilopozi și banană!
O altă afecțiune care poate fi întâlnită vara, pe litoral, este hipotermia. "Cazurile cu hipotermie apar la persoanele care suferă o tentativă de înec și se manifestă prin frisoane, oboseală musculară, alterarea stării de cunoștință", a completat dr. Florian Stoian.
Hipotermia apare atunci când temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius, iar funcțiile organismului încetează să mai funcționeze. Afecțiunea se instalează vara, când corpul este expus la o temperatură scăzută a apei. Dacă prezintă simptomele amintite, bolnavul trebuie încălzit și hidratat. Dacă varsă, înseamnă că trebuie începute măsurile de resuscitare.
Medicul specialist atrage atenția turiștilor, dar și constănțenilor care merg la plajă, asupra a două aspecte. Unul dintre ele se referă la momentul intrării în apa mării. "Cei care se expun ore întregi la soare nu trebuie să se arunce în apa mării grăbiți. Contactul brusc cu apa mării duce la apariția unui stop cardio-respirator", a adăugat dr. Stoian.
Al doilea sfat de care trebuie să țineți cont se referă la pericolele din apă. "Atenție mare la plonjarea în apă! Nu vă mai aruncați de pe stabilopozi și nici de pe banană, pentru că riscați ca apa mării să fie mică și să suferiți fracturi cervicale", a conchis medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9169 secunde