Nu-i de joacă! Boala care ucide fără avertismente

377
Nu-i de joacă! Boala care ucide fără avertismente - boalacareucidedrdoinapiriumedicp-1442146296.jpg

Articole de la același autor

Apneea în somn reprezintă o întrerupere a fluxului de aer, pacienții cu apnee acuzând perioade repetitive de sufocare bruscă în timpul somnului. Pacienții care prezintă această boală au un somn fragmentat de numeroase perioade în care se trezesc datorită acestor pauze în respirație și, ca urmare, au un somn neodihnitor. Medicul pneumolog Doina Pîrîu, din cadrul Medstar 2000, explică ce se întâmplă cu pacienții și cum poate fi ținută boala sub control.

- Care sunt persoanele predispuse a avea această boală?

- Desigur, persoanele obeze, apneea în somn fiind mai frecventă la persoanele care prezintă creșteri ale circumferinței taliei și gâtului, însoțite de sforăit; există, totuși, un procent de 30% dintre persoanele cu greutate normală care au apnee în somn.

Alte persoane care pot prezenta această boală sunt pacienții cardiaci, diabeticii, unii din pacienții cu boli obstructive pulmonare.

Ar fi de dorit ca tratamentul afecțiunilor cronice, cum ar fi hipertensiunea, diabetul zaharat, sindromul metabolic, afecțiunile cardiace sau cerebrale, să includă și evaluarea somnului.

- Cum recunoaștem apneea în somn? Ce simptome prezintă cei afectați de această boală?

- Boala este ușor de recunoscut, pacienții prezentând perioade în timpul somnului când au întreruperi ale respirației, întreruperi constatate de partener sau anturaj, sunt sforăitori puternici, au un somn agitat, neodihnitor, se trezesc extrem de obosiți, au somnolență excesivă în timpul zilei, au tulburări de memorie, atenție și concentrare datorită perioadelor de privare de somn.

- Care sunt consecințele acestei boli?

- Consecințele sunt extrem de grave, perioadele de întreruperi ale respirației ducând la scăderea oxigenului în sânge pe parcursul nopții, scădere care afectează în special creierul și inima, pacientul cu apnee în somn putând avea ca o consecință a acestei boli tulburări ale ritmului cardiac, hipertensiune arterială, accidente ischemice cardiace, moarte subită în somn prin infarct și accident vascular cerebral, tulburări metabolice (obezitatea, diabet zaharat), precum și agravări ale simptomatologiei la pacienții care au boli obstructive pulmonare.

Prin somnolența excesivă din timpul zilei, sindromul de apnee în somn netratat poate avea consecințe vitale pentru pacient, iar dacă pacientul este șofer pe mijloacele de transport în comun, controlor de trafic aerian sau alte alte meserii în care o decizie greșită poate face victime inocente, riscurile pot fi incalculabile.

- Cum se diagnostichează ap-neea în somn?

- Apneea în somn este identificată prin înregistrarea nocturnă a somnului cu ajutorul unui aparat numit poli-somnograf. Parametrii înregistrați sunt fluxul de aer naso-bucal, efortul toracic, efortul abdominal, saturația oxigenului în sângele arterial, sforăitul, înregistrarea arhitecturii somnului prin EEG, înregistrare EKG nocturnă pentru a surprinde eventualele tulburări de ritm cardiac, poziția corpului. Medicul interpretează datele obținute și stabilește dacă există un sindrom de apnee în somn și tipul acestuia.

În România, există aproximativ un milion de români care suferă de această afecțiune, dintre care doar un număr mic au fost diagnosticați. Explicația numărului mic de pacienți diagnosticați ar fi accesul limitat la această investigație, mulți pacienți nerecunoscând boala.

v v v

Pacienții care își regăsesc simptomele în simptomele descrise pentru sindromul de apnee în somn se pot adresa Spitalului Medstar 2000, Str. Lahovari nr.41, Laborator Somnologie, medic investigator Dr. Doina Pîrîu, medic specialist pneumolog, competență în managementul general al tulburărilor respiratorii din timpul somnului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Septembrie 2015
Stire din Sănătate : Cum te pregătești de o ecografie abdominală
Miercuri, 02 Septembrie 2015
Stire din Sănătate : Ce riști dacă nu dormi suficient
Pagina a fost generata in 0.6473 secunde