Nu ignoraţi simptomele date de cefalee! Mergeţi la medic!

1191
Nu ignoraţi simptomele date de cefalee! Mergeţi la medic! - fond-cefalee-1714049774.jpg

Articole de la același autor

Termenul de cefalee sau durere de cap se referă la toate durerile, algiile și disconfortul localizate la nivelul cutiei craniene. Dintre toate tipurile de durere care afectează omul, cefaleea este, fără dubiu, cea mai frecventă și reprezintă unul dintre cele mai comune motive de adresare la medic.

Frecvența crescută a cefaleei poate fi explicată prin existența unei concentrații mai mari a nociceptorilor (receptorii durerii) de la nivelul feței, scalpului, cât și prin prezența structurilor delicate prezente la acest nivel (ochi, urechi, cavități nazale, sinusuri). Potrivit dr. Teodora Műller,

sindroamele cefalagice se clasifică în primare și secundare: primare- migrena, cefaleea de tensiune, cefaleea „în ciorchine” (Cluster) ori variante de migrenă sau cluster trigemino-simpatice caracterizate prin tendinţa de a fi cronice, recurente şi cu predispoziţie familială. Secundare sunt durerile de cap care se resimt ca urmare a altor afecţiuni, precum traumatismele extremităţii cefalice sau regiunii cervicale, afecţiunilor din sfera ORL, infecţiilor, tumorilor, accidentelor vasculare.

Migrena este o afecţiune cu prevalenţă crescută, care apare predominant la femei, în mare parte genetică, caracterizată prin episoade periodice de cefalee unilaterală (hemicranie) pulsatilă, cu simptomatologie ce debutează în copilărie/adolescenţă.

„Cefaleea în ciorchine apare predominant la bărbaţii adulţi şi se caracterizează printr-o durere intensă resimţită peri şi intra-ocular, nepulsatilă, ce iradiează către frunte, tâmplă sau obraz. Trăsătura caracteristică este recurenţa nocturnă (debutul simptomelor în timpul nopţii) pentru câteva zile consecutive. Cefaleea cluster se asociază, de regulă, cu alte simptome, precum o nară blocată, înroşirea şi lăcrimarea ochiului cu durata de aproximativ 45 de minute, iar durerea unui atac se poate remite la fel de brusc cum a început. Cefalalgiile trigeminale vegetative caracterizate prin durere bruscă în spatele globului ocular, nasului sau maxilarului superior asociate cu hiperlăcrimare reprezintă probabil variante de cefalee cluster”, a declarat medicul, pentru „Cuget liber”.

În ceea ce priveşte tratamentul, acesta este medicamentos, iar în cazurile rare, neresponsive la tratament, se poate recurge la terapie chirurgicală. Aceasta presupune secţionarea parţială a nervului trigemen. Referitor la cefaleea tensională, aceasta este considerată cea mai frecventă variantă de cefalee, care se manifestă bilateral şi este resimţită ca o strângere sau presiune de intensitate uşoară până la moderată peste care se suprapun valuri de durere. Ea apare fie în episoade scurte, cu durata variabilă (formă episodică), fie continuu (formă cronică). Debutul apare, de regulă, la pacienţii de vârstă mijlocie şi tinde să coincidă cu anxietatea, depresia, stresul, oboseala, momentele dificile ale vieţii. Tratamentul constă în administrarea unor analgezice simple pe perioade scurte, iar cazurile persistente pot avea un răspuns favorabil la medicamente care ameliorează anxietatea sau depresia, în combinaţie cu măsuri auxiliare precum masajul, meditaţia şi activităţile recreaţionale.

Pentru a face un diagnostic diferenţial, medicul poate solicita efectuarea unor investigaţii imagistice cerebrale, pentru excluderea unei cauze secundare a durerilor. Totodată, se recomandă folosirea unui jurnal al durerii, în care să se noteze caracteristicile acesteia timp de patru săptămâni, în cazul durerilor de cap cronice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Aprilie 2022
Stire din Sănătate : Cum scăpăm de durerile de cap
Pagina a fost generata in 0.3616 secunde